ДИНАМІКА РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО ТУРИЗМУ ТА АГРОТУРИЗМУ НА РИНКУ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНУП: Економіка АПК 2022 №29: 110-115

ДИНАМІКА РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО ТУРИЗМУ ТА АГРОТУРИЗМУ НА РИНКУ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ

І. Дидів, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0003-1882-2267
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/economics2022.29.110

Анотація

Сільський туризм та агротуризм є перспективним видом туристичної діяльності у сфері обслуговування в сільській місцевосці, який підвищує соціально-економічний рівень та добробут населення. Підприємницька діяльність на селі розширює сферу зайнятості населення, підвищує інвестиційну привабливість та сприяє покращанню інфраструктури сільських територій. Проаналізовано тенденції та перспективи розвитку сільського туризму та агротуризму у Львівській області.

З’ясовано, що на розвиток сільського туризму та агротуризму впливають економічні, соціальні, політичні, демографічні та інші чинники. Значний вплив на розвиток агротуризму має воєнна агресія РФ проти України та пандемія COVID-19. Розглянуто тенденції й перспективи розвитку агротуристичної діяльності в період пандемії COVID-19 та в умовах воєнної агресії Росії. Привертає увагу той факт, що в період пандемії у Львівській області та на всій території України значного розвитку набуває внутрішній туризм. Крім того, велику популярність серед внутрішніх туристів має сільський туризм та агротуризм, оскільки значна частина громадян різних сфер діяльності на тривалий час перейшла на дистанційний режим роботи і навчання з виїздом на сільські території, орендуючи будиночки, котеджі, окремі кімнати в особистих селянських господарствах.

Формування та реалізація якісних продуктів і послуг сфери сільського туризму та агротуризму передбачають забезпечення сприятливого середовища та покращання якості функціонування агросадиб. Розвиток сільського туризму й агротуризму залежить від бажань та запитів туристів, які формують попит у цій сфері, що, своєю чергою, створює пропозицію на ринку туристичних послуг та сприяє подальшому розвитку підприємницької діяльності. Актуальними залишаються питання використання туристично-рекреаційного потенціалу сільських територій та визначення чинників, які впливають на розвиток туристичної діяльності на сільських територіях. Також є потреба в розробленні нових наукових підходів щодо створення підприємницького середовища та дієвого організаційно-економічного механізму розвитку сільського туризму й агротуризму в Україні.

Ключові слова

сільський туризм, агротуризм, агросадиба, вітчизняні та іноземні туристи, ринок туристичних послуг

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Відпочинок в Карпатах. URL: https://www.karpaty.info/ua/ (дата звернення: 23.05.2022).
  2. Гримак О., Вовк М., Джура В. Перспективи розвитку аграрного туризму в Карпатському регіоні. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С. З. Гжицького. 2017. Т. 19, № 81. С. 114–117.
  3. Липчук В. В., Дидів І. Б. Значення агротуристичного підприємництва у розвитку сільських територій в Україні. Вісник Львівської комерційної академії. Серія економічна. 2013. Вип. 43. С. 96–100.
  4. Стратегія розвитку Львівської області на період до 2020 року. URL: https://loda.gov.ua/programy_ta_strategii?id=34743 (дата звернення: 03.06.2022).
  5. Садиби в регіонах України. URL: http://ruraltourism.com.ua/index2.php?a=searchres&id= (дата звернення: 17.04.2022).
  6. Спілка сільського зеленого туризму України. URL: https://www.greentour.com.ua/ (дата звернення: 13.05.2022).
титулка Екон