Посилання: Агрономія 2019 №23: 124-128
Основоположні засади ягідництва
І. Рожко, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0001-5450-0906
Львівський національний аграрний університет
https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.124
Анотація
Розглянуто базис технологій вирощування ягідних культур – вимоги до екологічних умов зростання, які мають вирішальне значення у плані формування продуктивності рослин. Зосереджено увагу на традиційних ягідних культурах: суницях ананасових, чорній смородині, червоних порічках, аґрусі, малині та нетрадиційних, але таких, що стрімко захоплюють ареали вирощування: лохині, ожині, жимолості їстівній. Зокрема, подано індивідуальні вимоги до ґрунтових умов, особливостей рельєфу ділянки та обумовлених ними температурного, світлового та водного режимів; середні кількісні параметри біохімічного складу плоду традиційних ягідних культур; цифрові показники Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2018 р., за кожною з взятих до уваги культур; основні сорти, які рекомендуються для вирощування в Україні. Виокремлено переваги культивування кожної з ягідних культур.
Закладання ягідних насаджень повинно здійснюватися на придатних для тієї чи іншої культури ділянках із використанням високоякісного оздоровленого садивного матеріалу імунних, стійких і толерантних до фітопатогенів сортів. Правильно підібрана культура та її сорти, адаптовані до ґрунтово-кліматичних умов регіону, забезпечують стабільну продуктивність та відповідно високий прибуток. Саме раціональне розміщення ягідних насаджень дає змогу вирощувати високоякісні плоди мінімальної собівартості й повністю забезпечити потребу населення у цінній вітамінній продукції; розширити виробництво високоякісних плодів з гранично обмеженою наявністю в них ксенобіотиків, шляхом переходу від інтенсивних (індустріально-хімічних) методів ведення господарства до екологічно безпечних (органічних, біологічних).
Ключові слова
ягідництво, традиційні ягідні культури, нетрадиційні ягідні культури, екологічні умови, переваги культури, врожайність
Посилання
- Бурлака А. І. Ефективність інтенсифікації ягідництва в Західному регіоні України: автореф. дис. … канд. екон. наук. Житомир, 2006. 20 с.
- Галатович Є. Ягідництво: проблеми та перспективи. Пропозиція. https://propozitsiya.com/ua/yagidnictvo-problemi-ta-perspektivi (дата звернення: 12.03.2019).
- Гель І. М., Рожко І. С. Суниця: біологія, сорти, технології вирощування та переробки. Львів: Український бестселер, 2011. 110 с.
- Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2018 рік. URL: https://www.sops.gov.ua/uploads/page/5aa63108e441e.pdf (дата звернення: 10.03.2019).
- Меженський В. М. До питання впорядкування українських назв рослин. Повідомлення 3. Назви видів роду Ribes L. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2014. № 4. С. 9–15. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/stopnsr_2014_4_3 (дата звернення: 13.03.2019).
- Меженський В. М. До питання впорядкування українських назв рослин. Повідомлення 4. Таксономічне різноманіття та назви видів роду Fragaria L. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2015. № 1–2. C. 15–21.
- Меженський В. М., Меженська Л. О., Якубенко Б. Є. Нетрадиційні ягідні культури: рекомендації з селекції та розмноження. Київ: ЦП Компринт, 2014. 119 с.