ВИБІР СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНУП: Економіка АПК 2022 №29: 89-93

ВИБІР СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

C. Яців, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0002-5242-7845
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/economics2022.29.089

Анотація

Стратегічне планування є важливим інструментом державного регулювання, що допомагає підтримувати необхідні економічні пропорції, забезпечує узгоджене цілеспрямоване функціонування всіх підсистем господарського комплексу регіону. За стратегічного планування розширюються можливості для виявлення закономірностей і тенденцій регіонального розвитку, зростає ступінь передбачуваності змін та поведінки різних суб’єктів господарювання. На регіональному рівні виникають питання не лише вдосконалення самої конструкції регіонального господарства через проведення певної структурно-інвестиційної політики, а й узгодження процесів виробництва, розподілу, обміну і споживання для гармонійного поєднання інтересів суб’єктів регіональної економіки.

Сучасні реалії та необхідність адаптації вітчизняних підприємств до складних умов реформування економіки зумовили активізацію інтересу до розробки стратегій підприємств (фірм), оскільки без виявлення перспектив і передбачення майбутніх тенденцій розвитку практично неможлива і розробка тактичних заходів у складних ринкових умовах.

Підприємства – це відкриті системи, що активно взаємодіють із зовнішнім середовищем. Бурхливі й неоднозначні зміни середовища є передумовою розробки на підприємстві системи гнучкого пристосування до змін. Саме в рамках стратегічного аспекту діяльності кожне підприємство може швидко реагувати на зміни середовища і при цьому зберігати успішність та результативність діяльності в довгостроковому періоді.

Швидкі зміни розвитку підприємства, що пов’язані з появою нових технологій, глобалізацією діяльності, посиленням конкуренції на ринках готової продукції та ресурсів зумовлюють необхідність його пристосування до змін навколишнього середовища, прогнозування своїх дій і розробки стратегії на майбутнє.

Стратегія розвитку підприємства розробляється в процесі здійснення механізму стратегічного управління. Еволюція систем управління підприємством проходила паралельно зі змінами умов діяльності підприємств, підвищенням рівня нестабільності зовнішнього середовища. Таким чином, з часом система стратегічного управління підприємством все більш ускладнювалася і змінювався зміст стратегії розвитку підприємства.

Ключові слова

стратегія, цілі, підприємства, розвиток, технології, конкуренція, управління

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Калінеску Т. В., Романовська Ю. А., Кирилов О. Д. Стратегічний потенціал підприємства: формування та розвиток: монографія. Луганськ: Східноукр. нац. ун-т ім. Володимира Даля, 2007. 272 с.
  2. Кравченко О. В. Поняття стратегії розвитку підприємства. URL: http://www.uabs.edu.ua/images/stories/docs/K_BOA/kravchenko 023.pdf (дата звернення: 05.03.2022).
  3. Маслак О. О., Огерчук Ю. В., Маслак Т. О. Особливості вибору стратегії розвитку вітчизняних підприємств на основі аналізу стратегічних альтернатив. Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. 2021. № 2 (6). С. 65–71
  4. Пастухова В. В. Стратегічне управління підприємством: філософія, політика, ефективність. Київ: КНТЕУ, 2002. 301 с.
  5. Портер М. Стратегія конкуренції: пер. з англ. Київ: Основи, 1998. 390 с.
  6. Саєнко М. Г. Стратегія підприємства: підручник. Тернопіль: Екон. думка, 2017. 390 с.
  7. Шершньова З. Є., Оборська С. В. Стратегічне управління. Київ: КНЕУ, 1999. 384 с.
  8. Юшкевич О. О. Конспект лекцій з дисципліни «Стратегія розвитку підприємства». Житомир, 2021. URL: https://learn.ztu.edu.ua (дата звернення: 05.03.2022).
титулка Екон