ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ДРІЖДЖОВИХ БІОДОБАВОК У РАЦІОНАХ ГОДІВЛІ МОЛОДНЯКУ ОВЕЦЬ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНУП: Економіка АПК 2022 №29: 80-83

ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ДРІЖДЖОВИХ БІОДОБАВОК У РАЦІОНАХ ГОДІВЛІ МОЛОДНЯКУ ОВЕЦЬ

І. Польовий, аспірант
ORCID ID: 0000-0001-6643-7158
Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН

https://doi.org/10.31734/economics2022.29.080

Анотація

Пробіотики – це живі штами мікроорганізмів, які, потрапляючи в травний тракт тварин, продуктами своєї життєдіяльності оптимізують наявний у ньому кількісний і якісний склад мікробіоти та виявляють стимулюючий вплив на її метаболічну активність.

Пребіотики – це неперетравлювані складові компоненти різних видів мікроорганізмів та деяких рослин, які селективно стимулюють життєдіяльність мікрофлори у різних відділах травного тракту тварин. На відміну від пробіотиків, пребіотики виявляють стимулюючий ефект на метаболічну активність наявної в травному тракті мікробіоти, сприяючи при цьому її активному росту й розвитку. Однією з важливих переваг пребіотиків є те, що вони стійкі до кислотності шлунка та абсорбції і гідролізу ферментами шлунково-кишкового тракту тварин.

Відомо, що використання про- і пребіотичних добавок у раціонах жуйних, і зокрема овець, стимулює процеси обміну речовин в організмі та інтенсивність росту і розвитку тварин. Проведеними нами впродовж останніх трьох років дослідженнями встановлено позитивний вплив про- і пребіотичних препаратів вітчизняного виробництва, виготовлених на основі хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae, при їх додаванні до раціонів годівлі овець, на метаболічні процеси в організмі тварин та їхній ріст і розвиток. Проте залишається нез’ясованим питання економічної ефективності використання вказаних дріжджових біодобавок у раціонах цього виду тварин. Виходячи з викладеного, метою роботи було встановлення економічної ефективності використання про- і пребіотичних добавок вітчизняного виробництва за їх використання в раціонах молодняку овець.

Проведеними дослідженнями встановлено, що введення пробіотика «Ензимактив» і пребіотика «Інактивовані сухі глютатіонові дріжджі» до комбікорму ярок 11-12-місячного віку в зимовий стійловий період у кількостях відповідно 0,8 та 1,4% від маси корму стимулює ріст і розвиток тварин, підвищує ефективність використання кормів, дозволяє за рахунок збільшення приростів живої маси отримати додатково 11–18 грн прибутку з розрахунку на одну тварину. Загалом на основі одержаних результатів зроблено висновок про те, що використання вказаних дріжджових про- і пребіотичних добавок вітчизняного виробництва у складі концентрованих кормів для ярок у досліджуваних кількостях є доцільним і економічно обґрунтованим.

Ключові слова

ярки, годівля, комбікорм, пробіотики, пребіотики, економічна ефективність

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Вовк С. О., Польовий І. В. Пребіотики у годівлі жуйних тварин. Вісник Агрофорум. 2019. № 18 (113). С. 18–20.
  2. Довідник з повноцінної годівлі сільськогосподарських тварин / І. І. Ібатуллін та ін. Київ: Аграрна наука, 2016. 300 с.
  3. Коваленко Г. В., Альбащенко О. С. Економіка і бухгалтерський облік у тваринництві: метод. рекомендації. Миколаїв, 2016. 64 с.
  4. Мазуренко М. О. Пробіотичні препарати у тваринництві. Вінниця, 2011. 68 с.
  5. Польовий І. В., Вовк С. О. Імунологічний профіль крові ярок за використання у раціонах про- і пребіотичних добавок. Вісник аграрної науки. 2011. № 11 (824). С. 82–86.
  6. Пробіотики в годівлі тварин і птиці / С О. Вовк, А. І. Дмитроца, І. В. Польовий, В. М. Бучинський. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2021. № 69, ч. 1. С. 157–168.
  7. Markowiak P., Slizewska K. The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut Pathogens. 2018. Vol. 10, No 21. P. 2–20.
  8. Sethy K., Dhaigude V., Duibedi B. Prebiotics in animal feeding. The pharma Innovation J. 2017. No 6 (11). P. 482–486.
  9. Uyeno Y., Shigemori S., Shimosato T. Effect of Probiotics/Prebiotic in Cattle Health and Productivity. Microbs Environ. 2015. 30 (2). P. 126-132. doi: 10.1264/jisme 2.ME14176.
титулка Екон