Вісник ЛНУП: Економіка АПК 2022 №29: 80-83
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ДРІЖДЖОВИХ БІОДОБАВОК У РАЦІОНАХ ГОДІВЛІ МОЛОДНЯКУ ОВЕЦЬ
І. Польовий, аспірант
ORCID ID: 0000-0001-6643-7158
Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН
https://doi.org/10.31734/economics2022.29.080
Анотація
Пробіотики – це живі штами мікроорганізмів, які, потрапляючи в травний тракт тварин, продуктами своєї життєдіяльності оптимізують наявний у ньому кількісний і якісний склад мікробіоти та виявляють стимулюючий вплив на її метаболічну активність.
Пребіотики – це неперетравлювані складові компоненти різних видів мікроорганізмів та деяких рослин, які селективно стимулюють життєдіяльність мікрофлори у різних відділах травного тракту тварин. На відміну від пробіотиків, пребіотики виявляють стимулюючий ефект на метаболічну активність наявної в травному тракті мікробіоти, сприяючи при цьому її активному росту й розвитку. Однією з важливих переваг пребіотиків є те, що вони стійкі до кислотності шлунка та абсорбції і гідролізу ферментами шлунково-кишкового тракту тварин.
Відомо, що використання про- і пребіотичних добавок у раціонах жуйних, і зокрема овець, стимулює процеси обміну речовин в організмі та інтенсивність росту і розвитку тварин. Проведеними нами впродовж останніх трьох років дослідженнями встановлено позитивний вплив про- і пребіотичних препаратів вітчизняного виробництва, виготовлених на основі хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae, при їх додаванні до раціонів годівлі овець, на метаболічні процеси в організмі тварин та їхній ріст і розвиток. Проте залишається нез’ясованим питання економічної ефективності використання вказаних дріжджових біодобавок у раціонах цього виду тварин. Виходячи з викладеного, метою роботи було встановлення економічної ефективності використання про- і пребіотичних добавок вітчизняного виробництва за їх використання в раціонах молодняку овець.
Проведеними дослідженнями встановлено, що введення пробіотика «Ензимактив» і пребіотика «Інактивовані сухі глютатіонові дріжджі» до комбікорму ярок 11-12-місячного віку в зимовий стійловий період у кількостях відповідно 0,8 та 1,4% від маси корму стимулює ріст і розвиток тварин, підвищує ефективність використання кормів, дозволяє за рахунок збільшення приростів живої маси отримати додатково 11–18 грн прибутку з розрахунку на одну тварину. Загалом на основі одержаних результатів зроблено висновок про те, що використання вказаних дріжджових про- і пребіотичних добавок вітчизняного виробництва у складі концентрованих кормів для ярок у досліджуваних кількостях є доцільним і економічно обґрунтованим.
Ключові слова
ярки, годівля, комбікорм, пробіотики, пребіотики, економічна ефективність
Посилання
- Вовк С. О., Польовий І. В. Пребіотики у годівлі жуйних тварин. Вісник Агрофорум. 2019. № 18 (113). С. 18–20.
- Довідник з повноцінної годівлі сільськогосподарських тварин / І. І. Ібатуллін та ін. Київ: Аграрна наука, 2016. 300 с.
- Коваленко Г. В., Альбащенко О. С. Економіка і бухгалтерський облік у тваринництві: метод. рекомендації. Миколаїв, 2016. 64 с.
- Мазуренко М. О. Пробіотичні препарати у тваринництві. Вінниця, 2011. 68 с.
- Польовий І. В., Вовк С. О. Імунологічний профіль крові ярок за використання у раціонах про- і пребіотичних добавок. Вісник аграрної науки. 2011. № 11 (824). С. 82–86.
- Пробіотики в годівлі тварин і птиці / С О. Вовк, А. І. Дмитроца, І. В. Польовий, В. М. Бучинський. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2021. № 69, ч. 1. С. 157–168.
- Markowiak P., Slizewska K. The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut Pathogens. 2018. Vol. 10, No 21. P. 2–20.
- Sethy K., Dhaigude V., Duibedi B. Prebiotics in animal feeding. The pharma Innovation J. 2017. No 6 (11). P. 482–486.
- Uyeno Y., Shigemori S., Shimosato T. Effect of Probiotics/Prebiotic in Cattle Health and Productivity. Microbs Environ. 2015. 30 (2). P. 126-132. doi: 10.1264/jisme 2.ME14176.