РОЗРАХУНОК ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ТВЕРДОПАЛИВНИХ ТЕПЛОГЕНЕРАТОРІВ НОВОГО ПОКОЛІННЯ ДЛЯ РІЗНИХ ВИДІВ ТВЕРДОГО ПАЛИВА

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНУП: Економіка АПК 2022 №29: 67-71

РОЗРАХУНОК ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ТВЕРДОПАЛИВНИХ ТЕПЛОГЕНЕРАТОРІВ НОВОГО ПОКОЛІННЯ ДЛЯ РІЗНИХ ВИДІВ ТВЕРДОГО ПАЛИВА

О. Нагорнюк, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0002-6382-8097
Львівський національний університет імені Івана Франка

https://doi.org/10.31734/economics2022.29.067

Анотація

Проведено пошук альтернативних способів отримання теплової енергії та їх технічної реалізації з метою мінімізації виробничих витрат. Показано, що для низькоенергетичних та побутових потреб доцільним та економічно вигідним є використання сонячної, вітрової енергії або застосування звичайних твердопаливних котлів, а для підприємств з вищими енергетичними потребами такі способи постачання теплової енергії наразі є малоефективними. Проведено аналіз способів постачання теплової енергії для великих виробничих чи побутових приміщень, наприклад, цехів птахофабрик, тваринницьких ферм, складів, теплиць, басейнів, спортивних комплексів, баз відпочинку, сушарок, елеваторів тощо, в яких необхідне тривале підтримання фіксованої температури чи нагрівання води. Встановлено, що звичайні твердопаливні котли не можуть використовуватися для теплопостачання великих об’єктів через їхню недостатню потужність та високі вимоги до вологості палива. Запропоновано використання твердопаливних котлів нового покоління, так званих теплогенераторів, для виготовлення яких застосовують передові технології та ноу-хау. Особливістю теплогенераторів є можливість використання палива вологістю до 50 %, досягнення високої потужності за рахунок отримання високих температур, за яких згоряє не лише паливо, а й продукти згоряння. Для цих котлів немає потреби монтувати димарі, оскільки назовні виділяється чистий, прозорий газ, практична та економічна ефективність використання якого може бути предметом наступних досліджень. Саме тому такі котли є екологічно безпечні. Розраховано економічну ефективність і термін окупності використання термогенераторів для декількох видів твердого палива. Показано, що для них, порівняно з використанням газу, максимальна ефективність 78,5% та економія коштів у 6 разів досягаються в разі використання як палива пташиного посліду, що не може бути застосований у звичайних котлах через високу вологість. Відносно короткий термін окупності термогенераторів у межах 1,3–2 роки зумовлює їх інвестиційну привабливість для широкомасштабного впровадження.

Ключові слова

види твердого палива, пташиний послід як паливо, економія коштів для опалення, термогенератори, термін окупності термогенераторів

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Альтернативна енергетика. URL: http://saee.gov.ua/uk/ae (дата звернення: 16.04.2019).
  2. Економія при використанні твердопаливних котлів. URL: http://drova.if.ua/index.php/ekonomiya-pri-vikoristanni-tverdopalivnikh-kotliv (дата звернення: 16.04.2019).
  3. НВФ ТОВ «Орбіта – Плюс». Теплогенератори. URL: http://bit.ly/2TU6yUJ (дата звернення: 16.04.2019).
  4. Норми та вказівки по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні: затв. Держжитлокумунгоспом України 14.12.1993. URL: http://www/uazakon.com/big/text456/pg1.htm (дата звернення: 16.04.2019).
  5. Станько Т. Конкурентний ринок у теплопостачанні. Вісник Львівського національного аграрного університету: економіка АПК. 2018. № 25. С. 44–47.
  6. Типова регіональна методика нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництві: затв. наказом Держкоменергозбереження від 14.02.2003 р. № 16. URL: https://www.minregion.gov.ua/napryamki-diyalnosti/zhkh/tarif/upravlinnya-ekonomiki-sistem-zhittyezabezpechennya-roz-yasnyuye/shhodo-normuvannya-pytomyh-vytrat-palyv/ ?__cf_chl_tk=rOHTJky8inGZO7VsyoNV2tYy83rqQqV8sjPXYxJdZrk-1662210715-0-gaNycGzNCf0 (дата звернення: 11.03.2020).
  7. Усатенко О. В., Нікітіна О. Б. Витрати на виробництво підприємств теплового господарства. Економічний простір. 2012. № 67. C. 293–299.
титулка Екон