Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2021 №28: 131-134
ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РОЗВИТОК МАЛИХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВАННЯ В АПК
О. Федик, к. е. н.
ORCID ІD: 0000-0002-5996-2103
Львівський національний аграрний університет
https://doi.org/10.31734/economics2021.28.131
Анотація
Основними суб’єктами ринку аграрної продукції та продуктів її переробки є виробники сільськогосподарської продукції, заготівельники такої продукції, переробні підприємства та інші малі форми господарювання.
Індивідуальне сільськогосподарське виробництво здійснюється різними організаційними формами, які характеризуються своїми відмінностями та особливостями. Так, найбільш потенційно перспективним і розповсюдженим різновидом малих форм сільського господарювання у сучасній спеціальній літературі зазначається фермерське господарство. Проте серед найактивніших суб’єктів малих форм господарювання на агропродовольчому ринку виступають господарства населення, тому що саме в них відбувається процес формування первинних економічних потреб та первинних економічних інтересів, які стимулюють розвиток суспільного виробництва. Господарства населення беруть участь у всіх фазах соціально-економічного циклу, зокрема: споживанні товарів та послуг, постачанні економічних ресурсів, виробництві благ та наданні послуг, розподілі та перерозподілі національного продукту, формуванні кінцевих доходів, здійсненні заощаджень.
Враховуючи кризовий стан соціально-економічної системи, малі форми господарювання беруть активну участь у виробництві сільськогосподарської продукції та відіграють важливу роль у розвитку та функціонуванні сільських територій. Для значної частини населення їхня діяльність поступово перетворюється з додаткового джерела надходження продовольства та коштів в основне, саме тому малі форми господарювання мають великі перспективи для розвитку. Завдяки виконуваним функціям малі форми господарювання проявляють економічну стійкість під час фінансово-економічних криз, а саме сприяють самозабезпеченню споживання у домогосподарствах, підтримують самозайнятість сільського населення, зберігають культурні традиції українського села. За рахунок гнучкості, орієнтації на задоволення своїх потреб у продуктах харчування, низької енерго- та матеріаломісткості, переважання ручної праці, виробництва невеликих обсягів продукції, використання праці членів своєї родини, спеціалізації на виготовленні трудомісткої та малорозповсюдженої продукції малі форми господарювання краще переносять нестабільність у державі та ринкові зміни завдяки особливостям своєї діяльності.
Ключові слова
агропромисловий комплекс, сільськогосподарська продукція, фермерські господарства, господарства населення, особисті селянські господарства
Посилання
- Аграрне право України: підручник / за ред. О. О. Погрібного. Київ: Істина, 2007. 448 с.
- Андрієвська О. М. Підвищення економічної ефективності виробництва зерна у сільськогосподарських підприємствах: дис. ... канд. екон. наук. Харків, 2012. 200 с.
- Апопій В. В. Внутрішня торгівля та АПК України: ефективність взаємодії: монографія. Львів: Вид-во ЛКА, 2007. 368 с.
- Апопій В. В., Шалева О. І., Лопащук І. А., Федишин Р. С. Торговельна інфраструктура агропродовольчого ринку України: монографія / за ред. В. В. Апопія. Львів: Новий Світ, 2013. 316 с.
- Баланюк C. Методологічні засади функціонування господарств населення в системі розвитку сільських територій. Аграрна економіка. 2012. Т. 5, № 3–4. С. 174–180.
- Березін О. В. Продовольчий ринок України: теоретико-методологічні засади формування і розвитку: монографія. Київ: Центр учбової літ., 2008. 184 с.
- Бєсєдін М. О., Бєсєдіна Г. Є. Кластерна організація та управління агропромисловим виробництвом. Економіка АПК. 2011. № 6. С. 9–14.
- Іванух Р. А., Дусановський С. Л., Білан Є. М. Аграрна економіка і ринок. Тернопіль: Збруч, 2003. 305 с.
- Македонський А. В. Роль, значення та перспективи розвитку особистих селянських господарств. Держава та регіони. 2001. № 4. С. 99–101. (Сер. Економіка та підприємництво).