Сучасні тенденції та перспективи експорту української курятини

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2020 №27: 132-137

Сучасні тенденції та перспективи експорту української курятини

О. Булик, к. е. н.
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/economics2020.27.132

Анотація

Розглянуто ситуацію з експортним потенціалом вітчизняної курятини, можливості його зростання в найближчій перспективі. Могутнім поштовхом для відкриття європейського ринку для української курятини стало підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Проаналізувавши всі сильні й слабкі сторони зазначеної підгалузі в Україні, маємо підстави говорити про зростання обсягів виробництва м’яса птиці, споживання цієї продукції на перспективу також має тенденцію до збільшення. І це стосується не лише України, а й країн ЄС. Складаються сприятливі умови для зростання експорту продукції як на ринки країн, куди вже здійснюються поставки, так і на перспективні ринки країн Перської затоки, Азії, а ще Японії. Перспективним є ринок Ізраїлю щодо кошерної птиці та яєць.

Розглянуто географію експорту курятини, адже важливо для українських виробників м’яса птиці, особливо його різноманітних підвидів, розширювати зовнішні ринки реалізації, виходити на нові. Проаналізовано діяльність вітчизняних підприємств, які є експортерами – лідерами продукції птахівництва, мають відповідні сертифікати і реалізують продукцію високої якості як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

Вивчено питання, що стосується збільшення експортних квот на ринок ЄС. Сьогодні в рамках дії поглибленої і всеосяжної ЗВТ Україна-ЄС річна безмитна тарифна квота на експорт української курятини за двома підпозиціями становить близько 20 тис. тонн. Більше можливостей вийти на європейські ринки забезпечують нішеві види продукції (від м’яса качки до цесарок), тому що саме в цих підсекторах птахівництва задіяні середні чи малі виробники, для яких це може стати додатковим стимулом для розвитку.

Ключові слова

курятина, експорт, квота, сертифікація, можливості, перспективи, міжнародний ринок

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Експорт курятини з України має зрости на 12,5 % у 2020 році. URL: https://meat-inform.com/ novyny-pro-miaso/eksport-kuriatyny-z-ukrainy-maie-zrosty-na-12-5-u-2020-rotsi.html (дата звернення: 05.03.2020).
  2. Експортні горизонти ЄС для нішевих виробників м’яса птиці. URL: https://agravery.com/uk/ posts/show/eksportni-gorizonti-es-dla-nisevih-virobnikiv-masa-ptici (дата звернення: 04.03.2020).
  3. Обсяги експортних поставок української курятини. URL: Agravery.com (дата звернення: 08.03.2020).
  4. Офіційний сайт Держкомстат України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 01.03.2020).
  5. Офіційний сайт ЄС. URL: www.europa.eu (дата звернення: 05.03.2020).
  6. ТОП-5 експортерів курятини України (інфографіка). URL: https://news.finance.ua/ua/news/-/441395/top-5-eksporteriv-kuryatyny-ukrayiny-infografika/ (дата звернення: 01.03.2020).
  7. У 2020 році Україна стане світовим лідером за зростанням виробництва курятини. Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2020/02/11/ 656929/ (дата звернення: 04.03.2020).
  8. У 2019 році помітно зростає експорт м’яса птиці. URL: http://uaexport.org/ (дата звернення: 08.03.2020).
  9. Укрінформ. URL: https://www.ukrinform. ua/rubric-economy/2887628-eksport-ukrainskoi-kuratini-u-2019-roci-viris-na-cvert.html (дата звернення: 01.03.2020).
титулка Екон