Сучасні тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2019 №26: 159-162

Сучасні тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні

С. Бугіль, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0003-4863-5235
Львівський національний університет ім. Івана Франка
Р. Дудяк, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0001-7934-8234
Х. Польнюк
ORCID ID: 0000-0002-6054-7361
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/economics2019.26.159

Анотація

Поряд із традиційними повносервісними ресторанами почали активно розвиватися заміські ресторани, місце розташування яких переважно обирають поблизу автомобільних трас. Також в Україні з’явилися кафе нового формату, так звані креативні простори, які ще називають «коворкінгами». Такі заклади поєднують у собі кафе, офісні та освітні центри, магазини, велопрокати, кінозали, конференц-зали, дизайн-бутіки, шоу-руми, лекторії та місця для відпочинку.

Активно розвиваються заклади з італійською та японською кухнею (є особливо популярними серед молоді), кав’ярні (зернова кава практично витіснила розчинну), кондитерські, булочні, паби (з власними міні-пивоварнями), фаст-фуди і стріт-фуди (ресторани вуличної їжі).

Останнім часом окреслилася стійка тенденція переміщення послуг з організації споживання продукції та обслуговування споживачів із залів закладів ресторанного господарства за адресою, вказаною споживачем. Ця послуга має назву у міжнародній індустрії гостинності «catering».

Для утримання постійних відвідувачів та залучення нових в умовах жорсткої конкуренції використовуються інноваційні підходи. Серед найпоширеніших інновацій у ресторанному бізнесі слід вказати такі, як Wi-Fi у закладах ресторанного господарства; приготування фірмової страви закладу перед публікою; інтерактивне електронне меню; використання QR-кодів; інтерактивний стіл; інтерактивний бар.

Із кожним роком в Україні з’являються все нові види громадського харчування, тому необхідно значну увагу приділяти особливостям розвитку вказаної сфери й стежити за тим, як реагують на той, чи інший тип ресторанного господарства споживачі, розглядати у контексті їхні уподобання.

Ключові слова

підприємство ресторанного господарства, ресторанний бізнес, індустрія гостинності; тенденції розвитку; заклади харчування

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Інновації в ресторанному бізнесі. URL: http://nippondom.com/innovatsii-v-restorannom-biznese (дата звернення: 22.05.2019).
  2. Інновації в ресторанному світі. URL: http://reston.com.ua/topics/8 (дата звернення: 22.05.2019).
  3. Количество ресторанов растет. URL: http://www.kiev-rus.org/?p=944 (дата звернення: 22.05.2019).
  4. Найдюк В. С. Інновації в системі управління підприємствами ресторанного господарства. Сталий розвиток економіки. 2010. № 2. С. 228–233. URL: http://tourlib.net/statti_ukr/najdjuk.htm (дата звернення: 22.05.2019).
  5. О Компании Fast Food Systems. URL: http://www.nbs.com.ua/about/clients/about-ffs.html (дата звернення: 22.05.2019).
  6. Розвиток франчайзинга в Україні. URL: https://retailers.ua/news/menedjment/6827-restorannyiy-biznes--drayver-razvitiya-franchayzinga-v-ukraine (дата звернення: 22.05.2019).
  7. Становлення та розвиток ресторанного бізнесу в Україні / Р. П. Дудяк та ін. Вісник ЛНАУ: економіка АПК. 2018. № 25. С. 114–118.
  8. !Фест. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/!ФЕСТ (дата звернення: 22.05.2019).
  9. 100 кращих ресторанів України. URL: http://organic.ua/ru/lib/1113-100-krashhyh-restoraniv-ukrainy-lidyrujut-kyiv-odesa-ta-lviv (дата звернення: 22.05.2019).

Стаття надійшла 16.07.2019

титулка Екон