Органічне сільське господарство як інструмент для зміцнення продовольчої безпеки

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2019 №26: 141-145

Органічне сільське господарство як інструмент для зміцнення продовольчої безпеки

Б. Шувар, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0003-4722-8929
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/economics2019.26.141

Анотація

Розглянуто особливості забруднення навколишнього середовища у світі. Висвітлено основні джерела забруднення у сільському господарстві. Піддано сумніву спроможність традиційного сільського господарства стабільно забезпечувати людство якісними продуктами харчування. Проаналізовано рівень використання мінеральних добрив у світі. Підраховано щорічний обсяг торгівлі пестицидами у світі.

Визначено місце України у продовольчій ситуації у світі на основі індексу, що ґрунтується на принципах фінансової доступності продукції, наявності продовольчого розмаїття, якості та безпеці продуктів. Порівняно індекс серед країн-лідерів. Визначено, що органічне виробництво лояльніше до навколишнього середовища порівняно з традиційним сільським господарством. З’ясовано місце органічного сільськогосподарського виробництва у світі загалом та Україні зокрема.

На основі статистичних даних Міжнародної федерації руху за органічне сільське господарство помічено позитивну динаміку збільшення кількості органічних господарств. Названо причини зростання популярності продукції, що вироблена за органічними стандартами. Виокремлено екологічні переваги органічного сільського господарства. Показано, що органічні методи ведення сільськогосподарського виробництва допомогають знижувати викиди вуглецю на 48–60 % порівняно з традиційним сільськогосподарським виробництвом.

На основі результатів багаторічних досліджень доведено користь органічних методів ведення землеробства для родючості ґрунту. Проаналізовано офіційні статистичні дані щодо виробництва органічної продукції. Акцентовано увагу на екосистемному принципі органічних методів ведення виробництва, що знижує рівень залежності селян від цін на пальне й добрива. Показано переваги органічного сільського господарства для зміцнення глобальної продовольчої безпеки.

Ключові слова

продовольча безпека, органічне виробництво, здорова їжа, сталий розвиток, екологічні стандарти

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Власов В. I. Глобальна продовольча проблема. Київ: Інститут аграрної економіки, 2001. 506 с.
  2. Гойчук О. І. Продовольча безпека. Житомир: Полісся, 2004. 348 с.
  3. Методика визначення основних індикаторів продовольчої безпеки, затверджена Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання продовольчої безпеки» № 1379 від 5 грудня 2007 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-п (дата звернення: 6.05.2019).
  4. Морджера Э., Буллон Каро К., Марин Дюра Г. Органическое сельское хозяйство и право: пер. с итал. Продовольственная и сельскохозяйственная организация объединенных наций. Рим, 2015. С. 22–31.
  5. Органік в Україні. URL: www.organic.com.ua/uk/homepage/2010-01-26-13-42-29 (дата звернення: 6.05.2019).
  6. Саблук П. Т., Калетнік Г. М., Кваша С. М. та ін. Національна доктрина продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2011. № 8. С. 3–11.
  7. Сільське господарство України за 2018 рік: стат. збірник. Державна служба статистики України. Київ, 2018. 245 с. URL: http: // www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 6.05.2019).
  8. Смоленюк Р. П. Розвиток сільського господарства на засадах зеленої економіки. Сталий розвиток економіки. 2013. № 4. С. 37–44. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sre_2013_4_9 (дата звернення: 6.05.2019).
  9. Ушачев И. Г. Обеспечение продовольственной безопасности в контексте глобального партнерства. Економіка АПК. 2012. № 2. С. 107–112.
  10. Corteva Agriscience™, Agriculture Division of DowDuPont. URL: https://www.corteva.com.ua (дата звернення: 6.05.2019).
  11. IFOAM Basic Standards (approved by the IFOAM General Assembly, Victoria, Canada, August 2002). URL: www.ifoam.org (Last accessed: 6.05.2019).
  12. Rio+20 Corporate Sustainability Forum Overview and Outcomes: Summary Report. URL: https://www.unglobalcompact.org/library/1041 (Last accessed: 6.05.2019).
  13. The Global Food Security Index. URL: https://foodsecurityindex.eiu.com (дата звернення: 6.05.2019).
  14. The State of Food Security and Nutrition in the World URL: http://www.fao.org/3/a-I7695E.pdf (Last accessed: 6.05.2019).

Стаття надійшла 11.09.2019

титулка Екон