Продовольча безпека як економічний пріоритет аграрної політики України

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2019 №26: 77-80

Продовольча безпека як економічний пріоритет аграрної політики України

Н. Зеліско, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0002-2467-5585
Т. Келеберда, аспірант
ORCID ID: 0000-0003-2300-4795
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/economics2019.26.077

Анотація

Досліджено проблеми формування продовольчої безпеки. На основі вивчення й узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду визначено її суть, складові, показники та механізм забезпечення. Досліджено класифікацію груп та ієрархію показників стану продовольчої безпеки держави. Визначено вплив зростання ефективності функціонування агропродовольчої сфери на стан продовольчої безпеки держави. Досліджено алгоритм формування і реалізації політики продовольчої безпеки.

Розглянуто проблему продовольчої безпеки з точки зору економічної безпеки, а також необхідність її розвитку. Визначено та охарактеризовано продовольчу безпеку через її складові. Подано оцінку стану розвитку продовольчої безпеки країни із визначенням основних проблем на макро - та мезорівнях. Наведено визначення продовольчої безпеки країни на макроекономічному та мікроекономічному рівнях. Розглянуто складові та принципи формування продовольчої безпеки. З’ясовано основні виміри продовольчої безпеки. Розглянуто національні особливості продовольчої безпеки та загрози їй. З’ясовано, що процес формування і реалізації аграрної політики продовольчої безпеки повинен розпочатися з дослідження складу харчових продуктів, де на цій основі проводиться моделювання харчових раціонів та прогнозується фізіологічна потреба населення країни в харчових продуктах. З’ясовано, що з урахуванням експортних можливостей країни за окремими групами продовольчої продукції складаються баланси продовольчих ресурсів, які використовуються для розробки стратегії формування продовольчої безпеки. Характерним пріоритетом є моніторинг за характером змін, що відбуваються, їхня кількісна та якісна оцінка з метою підготовки відповідних рекомендацій та управлінських рішень З’ясовано, що система моніторингу базується на поєднанні економічних і соціальних індикаторів з показниками, які відображають результативність діяльності органів влади з вирішення проблеми продовольчої безпеки.

Здійснено аналіз якісного компонента доступу населення України до продуктів харчування та реальних фінансових можливостей громадян. На основі ретельного вивчення вартості наборів продуктів харчування, згідно з методикою визначення прожиткового мінімуму в Україні, визначено низку аспектів, які не відповідають дійсності. На основі виявлених невідповідностей та розбіжностей розглянуто напрями поліпшення доступу населення до продовольства в якісному та фінансовому вимірах. Надано низку пропозицій щодо зміцнення продовольчої безпеки в Україні.

Ключові слова

продовольча безпека, економічна безпека, складові продовольчої безпеки, принципи продовольчої безпеки, особливості, продовольчої безпеки, національні особливості продовольчої безпеки

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Global Hunger Index 2017. URL: http:// www.global hungerindex.org/pdf/en/2017.pdf (дата звернення: 20.07.2019).
  2. Волченко Н. В. Продовольча безпека: теоретичні аспекти та реалії сьогодення. Система національного менеджменту в контексті інтеграційного виміру: монографія. Суми: ПП Вінниченко М. Д., ФОП Литовченко Є. Б., 2014. С. 38–57.
  3. Державна служба статистики України. URL: www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 25.07.2019).
  4. Ємець Ю. Г. Конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції у контексті продовольчої безпеки України. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Серія: Економічні науки. 2012. Вип. 5. Том 3. 2012. С. 116–120.
  5. Індекс продовольчої безпеки країн світу. URL: http://gtmarket.ru/ratings/global-food-security-index/info (дата звернення: 25.07.2019).
  6. Кліменко О. В. Напрями забезпечення продовольчої безпеки України. URL: www.economy.in.ua (дата звернення: 20.07.2019).
  7. Петрушенко К. І., Григорьєв Є. О., Павленко Г. М. Продовольча безпека в структурі сучасної економічної системи України. Вісник Одеського національного університету. 2017. Т. 22, вип. 1 (54). С. 51–54.
  8. Пчелянська Г. О. Бідність населення та її вплив на формування продовольчої безпеки. Бізнес Інформ. 2017. № 8. С. 167–172.
  9. Статистичний щорічник України за 2016 рік. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 25.07.2019).
  10. Тринько Р. І. Продовольча безпека: аналітична діагностика: монографія. Львів: Ліга-Прес, 2010. 168 с.
  11. Шевченко Н. О. Продовольча безпека як політичний та економічний пріоритет держави. Інвестиції: практика та досвід. 2011. № 3. С. 111–113.

Стаття надійшла 02.08.2019

титулка Екон