Сертифікація сільськогосподарської продукції у Львівській області: організаційні аспекти та основні проблеми

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2019 №26: 66-71

Сертифікація сільськогосподарської продукції у Львівській області: організаційні аспекти та основні проблеми

Н. Маркович, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0001-6725-1355
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/economics2019.26.066

Анотація

Основну увагу акцентовано на стані сертифікації продукції сільськогосподарських виробників при її експорті. Проаналізовано організаційні та нормативно-правові аспекти сертифікації сільськогосподарської продукції у Львівській області. Здійснено аналіз досвіду провідних сільськогосподарських підприємств, які сертифікують продукцію відповідно до міжнародних стандартів якості, зважаючи на інтеграційні процеси, які закладені в зовнішньоекономічній стратегії України. Визначено основні проблеми сільськогосподарських товаровиробників, з якими вони зіштовхуються у разі потреби в сертифікації продукції. Подано та проаналізовано основну нормативно-правову базу сертифікації сільськогосподарської продукції, визначено стан гармонізації українського законодавства у сфері сертифікації й стандартизації з європейським. Визначено основні акредитовані органи з оцінки відповідності в Україні та у Львівській області зокрема, здійснено аналіз їхніх функцій, прав та основних напрямів їхньої діяльності. За результатами дослідження розроблено пропозиції, які стосуються раціоналізації функцій акредитованих органів зі сертифікації сільськогосподарської продукції, визначено основні проблеми, з якими зіштовхуються експортери при формуванні експортних груп сільськогосподарської продукції, запропоновано способи їхнього усунення. Визначено, що для популяризації виробництва сільськогосподарської продукції згідно зі стандартами якості необхідне широке інформування аграрних товаровиробників про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності.

Ключові слова

сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарська продукція, сертифікація, стандартизація, міжнародні стандарти якості, акредитовані органи зі сертифікації продукції, експорт, експортний потенціал

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Балабанова Л. В., Холод В. В. Стратегічне маркетингове управління конкурентоспроможністю підприємств. Київ: Професіонал, 2006. 448 с.
  2. Гуменюк Г. Д., Слива Ю. В. Стандарти на харчові продукти та їх гармонізація з міжнародними і європейськими вимогами. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2015. Т. 21, № 2. С. 15–21.
  3. Дергачова В. В. Міжнародна конкурентоспроможність національної економіки в контексті забезпечення економічного зростання: монографія. Донецьк: Донецький держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, 2006. 391 с.
  4. Крисанов Д. Ф. Інтеграція агрохарчового сектора України в єдиний нормативний простір Європейського Союзу: монографія. Київ: НАН України, ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України», 2016. 368 с.
  5. Олійник Я., Запотоцький С. Конкурентні засади формування експортного потенціалу регіонів України. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Географія. 2011. Вип. 59. С. 6–10.
  6. Про акредитацію органів з оцінки відповідності: Закон України. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2407-14 (дата звернення: 12.08.2019).
  7. Про стандартизацію: Закон України. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1315-18 (дата звернення: 12.08.2019).
  8. Реєстр акредитованих органів з оцінки відповідності. URL: http://naau.org.ua/reyestr-akreditovanix-oov/ (дата звернення: 15.08.2019).
  9. УкрСЕПРО – єдина державна система сертифікації в Україні. URL: http://declaration.com.ua/ua/sertyfikaciya-ukrsepro (дата звернення: 15.08.2019).

Стаття надійшла 18.07.2019

титулка Екон