Особливості антикризового управління у сільськогосподарських підприємствах

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2019 №26: 36-39

Особливості антикризового управління у сільськогосподарських підприємствах

Я. Янишин, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0002-8693-1484
Г. Батюк, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0003-1044-1208,
І. Колодій, аспірант
ORCID ID: 0000-0003-0142-6815
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/economics2019.26.036

Анотація

Застосування антикризового управління сприяє ефективному функціонуванню та розвитку сільськогосподарських підприємств. Реалізація антикризового управління можлива через метод контролю фінансового стану сільськогосподарських підприємств, здійснення постійного фінансового моніторингу, удосконалення стратегічних орієнтирів підприємств та інформатизацію процесів управління та виробництва. Використання цих методів у практичній діяльності сприятиме недопущенню кризових ситуацій або їхньому подоланню з мінімальними витратами для підприємств.

Розкрито сутність і значення антикризового управління в сільськогосподарських підприємствах. Визначено правове забезпечення процесів банкрутства підприємств, яке потребує детальнішого вивчення та удосконалення. Також розглянуто існуючі підходи вчених до визначення поняття «антикризове управління».

Визначено рейтинг неплатоспроможності підприємств порівняно з підприємствами інших країн, який вказує на недостатній рівень вивчення та використання заходів антикризового управління в підприємствах України.

Обґрунтовано доцільність здійснення антикризового управління господарською діяльністю в сільськогосподарських підприємствах із використанням досвіду провідних країн світу.

На підставі проведеного дослідження сформульовано визначення поняття антикризового управління в аграрній сфері.

У процесі наукового дослідження запропоновано основні стратегічні орієнтири для покращання антикризового управління в сільськогосподарських підприємствах із врахуванням класифікації суб’єктів сільськогосподарського ринку, що знижує можливість настання кризи.

Ключові слова

криза, антикризове управління, методи управління, санація, неплатоспроможність, моніторинг фінансового стану, фінансові показники, банкрутство

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Василенко В. О. Антикризове управління підприємством. Київ: Центр навчальної літератури, 2005. 504 с.
  2. Войтович П. Основні принципи державної антикризової політики та класифікація учасників ринку сільськогосподарської продукції у підсистеми числового порядку. Аграрна економіка. 2017. Т. 10, № (1-2). С. 52–56
  3. Головач К. С. Особливості криз у сільськогосподарських підприємствах та антикризове управління. Вісник ЖНАЕУ. 2014. Т. 2, № 1–2 (43). с. 193–202.
  4. Клімова І. О. Ринок сільськогосподарської продукції: особливості розвитку та проблемні питання формування інфраструктури. Прикладна статистика: проблеми теорії та практики, 2011. № 8. С. 138–147.
  5. Коваленко О. В. Антикризове управління – запорука стабільності роботи підприємства. Вісник Хмельницького національного університету. 2011. № 2, T. 3. С. 65–68.
  6. Лігоненко Л. О. Антикризове управління підприємством. Київ, 2005. 377 с.
  7. Москаленко Л. А. Методи антикризового управління підприємством. Актуальні проблеми економіки та управління: збірник наукових праць молодих вчених. 2011. Вип. 5. С. 114–118.
  8. Рейтинг “Doing Business 2017 р. Україна в рейтингу Світового банку легкості ведення бізнесу». URL: http://edclub.com.ua/analityka/doing-business-2017-ukrayina-v-reytyngu-svitovogo-banku-legkosti-vedennya-biznesu (дата звернення: 17.11.2018).

Стаття надійшла 18.07.2019

титулка Екон