ВДОСКОНАЛЕННЯ ПІДХОДІВ ДО НОРМАТИВНОЇ ГРОШОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК ОЗДОРОВЧОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНУП: Архітектура та будівництво 2022 №23: 206-211

ВДОСКОНАЛЕННЯ ПІДХОДІВ ДО НОРМАТИВНОЇ ГРОШОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК ОЗДОРОВЧОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Т. Сусак,
ORCID ID: 0000-0002-8638-1814
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/architecture2022.23.206

Annotation

Проаналізовано зміни до «Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» (Методика, що стосуються 2021 р.), у частині нормативної грошової оцінки земель оздоровчого призначення. Визначено, що законодавчо запроваджені в Україні нові підходи до нормативної грошової оцінки земельних ділянок оздоровчого призначення ґрунтуються на диференціації нормативу капіталізованого рентного доходу за одиницю площі, завдяки використанню коефіцієнта Кмц, який враховує особливості використання земельної ділянки в межах категорії земель за основним цільовим призначенням. Коефіцієнт Кмц для земель оздоровчого призначення диференціюється в межах адміністративних областей та для територій, що належать до морського узбережжя Чорного та Азовського морів, районів, що належать до гірської та передгірської частин областей. Система коефіцієнтів запозичена з попереднього «Порядку нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів)», а в новій методиці такий алгоритм оцінки застосовується для земель оздоровчого призначення як за межами, так і в межах населених пунктів, що практично призведе до однакових значень оцінки земель в окремих областях (за винятком територій, що належать до морського узбережжя Чорного та Азовського морів, та районів, що належать до гірської та передгірської частин областей), що є абсолютно нелогічним.

Проведено аналіз площ територій, що належать до морського узбережжя Чорного та Азовського морів, для яких застосовуються підвищені значення коефіцієнта Кмц. У новій методиці цей перелік визначено для адміністративних районів, сформованих після адміністративно-територіальної реформи в нових межах. Такий підхід абсолютно необґрунтовано призвів до збільшення територій, віднесених до морського узбережжя Чорного та Азовського морів, майже в чотири рази порівняно з попереднім порядком нормативної грошової оцінки. Площа територій, що належать до гірської та передгірської частин областей, зросла в Івано-Франківській області на 15021 км², у Львівській – на 2506 км². У Чернівецькій області до переліку районів, що належать до гірської та передгірської частин, у чинній методиці віднесено неіснуючий Сторожинецький район.

Проведений аналіз переліку адміністративно-територіальних одиниць, які вважаються гірськими та передгірськими у чинних нормативних актах, засвідчив, що цей перелік істотно відрізняється. Для усунення цих протиріч перелік гірських та передгірських районів запропоновано визначати виходячи з Додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 р. № 647 «Про перелік населених пунктів, яким надається статус гірських».

У Методиці 2021 р. для оцінки земель житлової та громадської забудови, земель рекреаційного призначення, земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення, а також для земельних ділянок, які не віднесені до категорії земель за основним цільовим призначенням, пропонується використання коефіцієнта Км2, який враховує курортно-рекреаційне значення населених пунктів, та дається їх вичерпний перелік (Додаток 4 до Методики 2021 р.). Для населених пунктів, що не входять до переліку, а також земельних ділянок за межами населених пунктів, коефіцієнт Км2 не застосовується. Однак цей коефіцієнт не передбачено використовувати для оцінки земель оздоровчого призначення, що є абсолютно нелогічним. Також не зрозуміло, чому землі оздоровчого призначення визначаються на основі переліку гірських та передгірських районів. Невже вони виконують тільки оздоровчу, а не рекреаційну функцію? На підставі таких обґрунтувань запропоновано розраховувати нормативну грошову оцінку земель оздоровчого призначення за таким самим механізмом, що й земель рекреаційного призначення.

Key words

нормативна грошова оцінка, землі оздоровчого призначення, земельна ділянка, морське узбережжя Чорного та Азовського морів, території, що належать до гірської та передгірської частин областей

Full text

pdf

Link

  1. Методика нормативної грошової оцінки земельних ділянок: затв. постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2021 р. № 1147. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1147-2021-%D0%BF#Text (дата звернення: 22.06.2022).
  2. Про затвердження Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання: постанова Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 р. № 963. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/963-2007-%D0%BF#Text (дата звернення: 22.06.2022).
  3. Перелік населених пунктів, яким відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» надається статус гірських: затв. постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 р. № 647. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/647-95-%D0%BF#Text (дата звернення: 22.06.2022).
  4. Про курорти: Закон України від 05.10.2000 р. № 2026-ІІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2026-14#Text (дата звернення: 14.06.2022).
  5. Про Порядок нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів): наказ Міністерства аграрної політики і продовольства України від 22.08.2013 р. № 508. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1573-13 (дата звернення: 22.06.2022).
  6. Про Порядок нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель у межах населених пунктів): наказ Держкомзему України, Мінагрополітики України, Мінбудархітектури України, Держкомлісгоспу України, Держводгоспу України, Української академії аграрних наук від 27.01.2006 р. № 19/16/22/11/17/12. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0389-06#Text (дата звернення: 22.06.2022).
  7. Про утворення та ліквідацію районів: постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 р. № 807-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua (дата звернення: 14.06.2022).
  8. Розрахунок площ територій за межами населених пунктів, які не внесені в автоматизовану систему Державного земельного кадастру. URL: https://land.gov.ua/rozrakhunok-ploshch-terytorii-za-mezhamy-naselenykh-punktiv-iaki-ne-vneseni-v-avtomatyzovanu-systemu-derzhavnoho-zemelnoho-kadastru/ (дата звернення: 14.06.2022).
титулка Буд