ТРАНСФОРМАЦІЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНУП: Архітектура та будівництво 2022 №23: 130-133

ТРАНСФОРМАЦІЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ

М. Богіра, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0003-0598-2851
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/architecture2022.23.130

Annotation

У статті розглянуто вплив воєнного стану на земельні відносини, результати сільськогосподарського виробництва, екологічну та продовольчу безпеку держави. У цей період земельні відносини ускладнюються і потребують трансформації через те, що все законодавство в галузі земельних відносин в Україні не пристосоване до роботи в умовах воєнного стану, що може призвести до розбалансування організації використання сільськогосподарських угідь, а в кінцевому підсумку – до втрати земель та якості ґрунтів. Цьому можна й потрібно запобігти завдяки трансформації земельних відносин.

Вирощувати сільськогосподарську продукцію на всіх землях сільсько¬господарського призначення на рівні довоєнного стану можливо лише за умови швидкої перемоги України у війні та приведення значної частини сільськогосподарських угідь до нормального стану (розмінування, вирівнювання площ від вирв тощо), на що знадобиться ще значний проміжок часу. А отже, сьогодні важливо забезпечити максимальне використання кожного клаптика земель, де не тривають активні бойові дії, не погіршуючи якісних показників ґрунтів і не порушуючи прав приватних власників землі і землекористувачів.

Запропоновано підходи до організації максимального використання земель сільськогосподарського призначення в умовах війни. Земельні відносини під час воєнного стану в Україні потребують вдосконаленого управління земельними ресурсами і створення новітньої державної регуляторної політики, розроблення й прийняття нових нормативно-правових актів.

Для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану в Україні потрібно провести роз’яснювальну роботу з населенням про обов’язковість обробітку всіх земель сільськогосподарського призначення, навіть тих, у яких тимчасово відсутні власники чи орендарі, однак, зважаючи на безпеку, потрібно мати достовірну інформацію, що землі не заміновані. До обробітку земель варто залучати і міських жителів, і тимчасово переміщених громадян. А для цього потрібно, щоб органи влади додатково внесли зміни до чинного земельного законодавства, дія яких припиниться після завершення війни.

Key words

воєнний стан, продовольча безпека держави, оренда земельних ділянок, агропромисловий комплекс, земельні відносини

Full text

pdf

Link

  1. Війна в Україні: більше однієї п’ятої людства може зіткнутися з голодом та злиднями – ООН. URL: https://www.slovoidilo.ua/2022/04/14/novyna/svit/vijna-ukrayini-bilshe-odniyeyi-pyatoyi-lyudstva-mozhe-zitknutysya-holodom-ta-zlydnya (дата звернення: 15.04.2022).
  2. Війна руйнує сільськогосподарське виробництво в Україні. URL: https://ua.news/ua/vojna-razrushaet-s-h-proyzvodstvo-v-ukrayne-prognoz-analytykov-s-amp-p-global-s/ (дата звернення: 18.04.2022).
  3. В ООН повідомили, скільки полів в Україні не придатні до посіву через напад Росії. URL: https://tsn.ua/ato/v-oon-povidomili-skilki-poliv-v-ukrayini-ne-pridatni-do-posivu-cherez-napad-rosiyi-2040562.html (дата звернення: 18.04.2022).
  4. Деградовані ґрунти, або Чому чверть земної поверхні непридатна для землеробства. URL: https://latifundist.com/reportazhy/149-degradovani-runti-abo-chomu-chvert-z (дата звернення: 18.04.2022).
  5. Земельний кодекс України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text (дата звернення: 15.04.2022).
  6. Земельні відносини в умовах воєнного стану. Що змінилося? URL: https://pravokator.club/news/zemelni-vidnosyny-v-umovah-voyennogo-stanu-shho-zminylosya/ (дата звернення: 18.04.2022).
  7. Морщавка О. Посівна під кулями: чи чекає на українців голодний рік. URL: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/posevnaya-pod-pulyami-zhdet-li-ukraincev-golodnyy-god-1615419.html (дата звернення: 18.04.2022).
титулка Буд