ЛАНДШАФТНИЙ ДИЗАЙН ЯК МИСТЕЦТВО СТВОРЕННЯ ГАРМОНІЙНОГО ПРОСТОРУ ПРИСАДИБНОЇ ДІЛЯНКИ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНУП: Архітектура та будівництво 2022 №23: 104-109

ЛАНДШАФТНИЙ ДИЗАЙН ЯК МИСТЕЦТВО СТВОРЕННЯ ГАРМОНІЙНОГО ПРОСТОРУ ПРИСАДИБНОЇ ДІЛЯНКИ

І. Березовецька, к. архіт.
ORCID ID: 0000-0001-9906-1871
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/architecture2022.23.104

Annotation

Ландшафтне мистецтво належить до просторових видiв мистецтва. Формування просторового середовища здійснюється функціонально, технічно і естетично, архітектура об’єднує компоненти трьох видів людської діяльності – науки, техніки і мистецтва.

Практичну діяльність у ландшафтному дизайні можна кваліфікувати як процес формування навколишнього природного середовища з метою її пристосування для практичних потреб людини.

Під час озеленення та благоустрою ділянки потрібно враховувати багато чинників, пов’язаних із експлуатацією об’єкта та його функціонуванням. Є два основні стилі планування ділянки: регулярний (класичний) французький та вільний (пейзажний) англійський.

Визначено функціональні зони присадибної ділянки: житлова; господарська; зона городу; зона плодового саду та ягідника; зона декоративного саду з місцем для відпочинку; зона для активного відпочинку. Розташування зон на ділянці здійснюється з урахуванням рельєфу, напрямів панівних вітрів, орієнтації за сторонами світу і їх функціонального призначення.

Крім загальної концепції і стилістики саду, наявності видових точок, важливо досягти візуальної гармонії окремих рослин і садових об’єктів. Розмір, геометрія і форма ландшафтних об’єктів і садових композицій повинні не лише не створювати візуального дисонансу, а й підтримувати і врівноважувати один одного. Будь-яка зміна ландшафту має бути осмисленим поліпшенням наявних природних умов. Рослини в саду слід висаджувати з урахуванням характеристик місцевого клімату і умов ґрунту.

У роботах дотримуються поступовості та черговості. Після завершення будівництва будинку зазвичай проводять загальне розбиття території і виділяють окремі садові зони і фокусні точки, потім виконують висадку рослин за готовою схемою і лише на завершальному етапі прокладають комунікації та доріжки.

Key words

озеленення, благоустрій, планування, проєктування, ландшафтна територія, компоненти саду, ландшафтна архітектура, дизайн

Full text

pdf

Link

  1. Белочкина Ю. Ландшафтный дизайн. Харьков: Фолио, 2006. 317 с.
  2. Білоус В. І. Декоративне садівництво: підручник. Умань, 2005. 296 с.
  3. Вергунов А. П., Денисов М. Ф., Ожегов С. С. Ландшафтное проектирование. Москва: Высшая школа, 1991. С. 6.
  4. URL: https://eurohouse.ua/ua/statti/4-principa-landshaftnogo-dizajna (дата звернення: 24.06.2022).
титулка Буд