ВЕРИФІКАЦІЯ УДОСКОНАЛЕНОЇ МЕТОДИКИ ПОБУДОВИ ДІАГРАМ ДЕФОРМУВАННЯ ВИСОКОМІЦНИХ БЕТОНІВ ПРИ СТИСКАННІ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНУП: Архітектура та будівництво 2022 №23: 49-52

ВЕРИФІКАЦІЯ УДОСКОНАЛЕНОЇ МЕТОДИКИ ПОБУДОВИ ДІАГРАМ ДЕФОРМУВАННЯ ВИСОКОМІЦНИХ БЕТОНІВ ПРИ СТИСКАННІ

С. Філіпчук, к. т. н.
ORCID ID: 0000-0002-4464-4620
В. Караван, к. т. н.
ORCID ID: 0000-0002-8261-692X
Національний університет водного господарства та природокористування

https://doi.org/10.31734/architecture2022.23.049

Annotation

Під час побудови діаграм для спеціальних видів бетонів і бетонів нового покоління, тобто бетонів високих класів (С60 і вище), фібробетонів, дрібнозернистих бетонів та бетонів із використанням різноманітних добавок, функція має бути досить гнучкою при побудові кривої деформування. Для таких типів бетонів якнайкраще підійде функція поліному п’ятого ступеня, закріплена в чинних нормативних документах.

Запропоновано удосконалену методику побудови діаграм деформування бетону на стиск для високоміцних бетонів. Визначивши за результатами випробування призм на осьовий стиск за стандартною методикою параметри fcm, Ec0, можемо побудувати повну діаграму стану деформування високоміцного бетону. Для визначення максимальних відносних деформацій бетону та граничного рівня напружень у бетоні запропоновані кореляційні коефіцієнти. Закритичну область роботи бетону на низхідній вітці діаграми деформування при розрахунку необхідно обмежувати рівнем напруження σcu = ku fck. Коефіцієнт ku для високоміцних бетонів приймається 0,9.

Виконано серію досліджень зразків бетонних призм та кубів одного і того ж класу бетону на двох різних пресах. Тобто дослідження проводили у «м’якому» та «жорсткому» режимах навантаження.

Максимальні розходження в деформаціях для призм марки С70 становили 6 %, а для призм марки С100 – відповідно, 8 %. Експериментальні криві деформування мають більш пологу форму, а криві, згідно з ДБН, є більш опуклими. Це і призводить до збільшення похибки, хоча розходження в максимальних деформаціх в обох випадках мінімальне.

Для всіх марок призм фактична низхідна вітка значно відрізняється від теоретичної. Крім того, що вища міцність бетону, то низхідна вітка стає меншою, а для бетону призм марки С100 вона майже відсутня.

Key words

міцність, арматура, високоміцний важкий бетон, розрахунок

Full text

pdf

Link

  1. Берг О. Я. Физические основы теории прочности бетона и железобетона. Mосква: Госстройиздат, 1961. 96 с.
  2. Кочкарьов Д. В. Нелінійний опір залізобетонних елементів і конструкцій силовим впливам: дис. … доктора техн. наук. Рівне, 2017. 467 с.
  3. ДБН В.2.6–98:2009. Конструкції будинків і споруд. Бетонні та залізобетонні конструкції. Основні положення. Київ: Мінрегіонбуд України, 2011. 71 с.
  4. Бамбура А. М., Сазонова А. І., Дорогова О. В., Войцехівський О. В. Проектування залізобетонних конструкцій: посібник. Київ, 239 с.
титулка Буд