СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПРОВЕДЕННЯ ЗЕМЛЕУСТРОЮ НА ТЕРИТОРІЯХ НОВОУТВОРЕНИХ ГРОМАД

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Архітектура і сільськогосподарське будівництво 2021 №22: 179-183

СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПРОВЕДЕННЯ ЗЕМЛЕУСТРОЮ НА ТЕРИТОРІЯХ НОВОУТВОРЕНИХ ГРОМАД

М. Богіра, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0003-0598-2851
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/architecture2021.22.179

Анотація

У статті проаналізовано стан використання й охорони земель з часу утворення територіальних громад і передачі в їхнє користування земель сільськогосподарського призначення державної власності та розкрито сучасні підходи до забезпечення сталого розвитку території, вдосконалення раціонального використання й захисту земель сільськогосподарського призначення від деградаційних процесів. Акцентовано увагу на необхідності наведення порядку у використанні земель, сплати податків усіма землекористувачами і ліквідації тіньового обробітку земель.

З метою налагодження ефективної та дієвої взаємодії між суб’єктами господарювання з приводу раціонального використання земель, як необхідної передумови сталого розвитку в природно-ресурсній сфері, існує необхідність, враховуючи відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення і використовуючи досвід розвинутих європейських країн, вдосконалення земельних відносин та системи управління земельними ресурсами, підходів до проведення землеустрою.

Основним завданням землеустрою є перехід від землеустрою «земельної реформи» до землевпорядних робіт на території новоутворених територіальних громад, що обслуговуватимуть земельно-майнові відносини в післяреформений період. Для цього держава повинна ініціювати нові підходи й умови господарювання власникам і користувачам земель. Насамперед необхідний науково обґрунтований підхід до організації використання земель, а також потрібно вирішити питання агрокредитів, доступного лізингу технічних засобів і сільськогосподарського інвентарю тощо.

Для попередження вразливості сільськогосподарського виробництва від природно-кліматичних умов і адаптації його до цих умов обов’язково потрібно розробляти комплексну систему землевпорядних заходів, яка має бути складовою проєкту землеустрою. Для територіальних громад рекомендується розробляти проєкти зонування території або проєкти землеустрою щодо організації раціонального використання і охорони земель. На законодавчому рівні потрібно закріпити положення, відповідно до якого за недотримання вимог збереження та відновлення якості довкілля, і особливо якості земель сільськогосподарського призначення, землекористувачів позбавляти права користування землею.

Ключові слова

земельна реформа, землеустрій, земельні відносини, управління земельними ресурсами, ринок земель, сталий розвиток, охорона земель

Повний текст

pdf

Посилання

  1. В Україні 40 відсотків земель можуть втратити родючість URL: http://news.bigmir.net/ukraine/2067000-V-Ykraine-40-zemel-mogyt-poteryat-plodorodie (дата звернення: 21.04.2021).
  2. В Україні близько 40 % земель знаходяться в тіні. URL: https://agronews.ua/news/v-ukraini-blyzko-40-zemel-znakhodiatsia-v-tini/ (дата звернення: 20.04.2021).
  3. Вартість гектару землі: у Держгеокадастрі назвали цифри. URL: http://agro-business.com.ua/novynu-rynku-zemli/item/21035-vartist-hektaru-zemli-u-derzhheokadastri-nazvaly-tsyfry.html (дата звернення: 21.04.2021).
  4. Верховна Рада прийняла закон про ринок землі. URL: http://day.kyiv.ua/ru/news/310320-verhovnaya-rada-prinyala-zakon-o-rynke-zemli (дата звернення: 21.04.2021).
  5. Земельна реформа – на фініші: земельна децентралізація та електронні земельні торги. URL: https://agropolit.com/blog/459-zemelna-reforma--na-finishi-zemelna-detsentralizatsiya-ta-elektronni-zemelni-torgi (дата звернення: 21.04.2021).
  6. Кривов В. М., Тихенко Р. В., Гетманьчик І. П. Основи землевпорядкування: навч. посіб. для підготовки бакалаврів у вищ. навч. закл. ІІ–ІV рівнів акредитації / за ред. В. М. Кривова. Київ: Урожай, 2008. 324 с.
  7. Новаковський Л. Я., Шквир М. І. Регіональна земельна політика. Київ: Урожай, 2006. 136 с.
  8. У Держгеокадастрі розповіли, скільки землі у державній власності. URL: https://vgolos.com.ua/news/1323154_1323154.html (дата звернення: 20.04.2021).
титулка Буд