МЕТОДИКА СТВОРЕННЯ ТА ВІЗУАЛІЗАЦІЇ КАРТОГРАФІЧНИХ ДАНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ДАНИХ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ ТА ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Архітектура і сільськогосподарське будівництво 2021 №22: 174-178

МЕТОДИКА СТВОРЕННЯ ТА ВІЗУАЛІЗАЦІЇ КАРТОГРАФІЧНИХ ДАНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ДАНИХ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ ТА ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

З. Рижок, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0003-0733-5658
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/architecture2021.22.174

Анотація

Визначено переваги геоінформаційного картографування з використанням даних дистанційного зондування Землі та наведено приклад створення карт і профілю рельєфу в геоінформаційній системі ArcGIS Earth. Досліджено, що геоінформаційне картографування являє собою технологічний процес збору й обробки геоінформації, формування геоінформаційних моделей, створення і ведення територіальних банків даних, створення цифрових карт місцевості та електронних карт. У процесі зображення рельєфу застосовано геоінформаційну систему ArcGIS Earth на основі зображення космічних знімків, що отримані із супутників USGS-NASA для об’єкта дослідження піщаного кар’єру біля села Давидів Пустомитівського району Львівської області. Тривимірне зображення рельєфу піщаного кар’єру одержано за допомогою шару Terrain 3D, що забезпечує візуалізацію карти у геоінформаційній програмі ArcGIS Earth. Щоб врахувати рельєф місцевості, у геоінформаційній системі ArcGIS Earth створено профіль висоти – графік, що відображає зміни висоти вздовж лінії на основі шару зображення піщаного кар’єру в Terrain 3D, що відображає крутість схилу 0,56° для об’єкта дослідження. Відображено візуалізацію крутизни місцевості (5°) для об’єкта дослідження, що представляють масштабовані значення ухилу шару Terrain: Slope Map у ArcGIS Earth. Наведено приклад застосування шару Terrain: Aspect Map у ArcGIS Earth, що забезпечує кольорове представлення рельєфу за допомогою функції аспекту, відображає орієнтацію ухилу місцевості від 0° до 360°, а для об’єкта дослідження становить 196° на північ. Доведено, що економічна ефективність від застосування даних супутникових знімків досягається завдяки оптимальному використанню природних можливостей захисту земель від ерозії, заощадженню часу на розрахунок їх ерозійної небезпеки та коштів на протиерозійні заходи завдяки застосуванню тематичних шарів представлення рельєфу місцевості в геоінформаційних системах.

Ключові слова

візуалізація, рельєф, дистанційне зондування Землі, геоінформаційні системи, ArcGIS Earth

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Андрєєв С. М., Жилін В. А. Методика побудови гіпсометричних картографічних моделей рельєфу за даними дистанційного зондування Землі. Сучасні інформаційні системи. 2020. № 4. С. 11-22.
  2. Зацерковний В. І., Бурачек В. Г., Железняк О. О., Терещенко А. О. Геоінформаційні системи і бази даних: монографія. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2017. Кн. 2. 237 с.
  3. Луньова О. В., Буглак О. В. Методологічні засади застосування ортотрансформованих космічних знімків для оцінки стану навколишнього середовища та програмне забезпечення досліджень. Український журнал дистанційного зондування Землі. 2019. № 22. С. 27–34.
  4. Тараріко О. Г., Сиротенко О. В., Ільєнко Т. В., Кучма Т. Л. Агроекологічний супутниковий моніторинг. Київ: Аграр. наука, 2019. 204 с.
  5. Terrain: Aspect Map. ArcGIS. URL: https://www.arcgis.com/home/item.html?id=63fe6ad86c3d4536a3c44a0fbad0045e (дата звернення: 04.05.2021).
  6. Terrain: Slope Map. ArcGIS. URL: https://www.arcgis.com/home/item.html?id=a1ba14d09df14f42ad6ca3c4bcebf3b4 (дата звернення: 06.05.2021).
титулка Буд