МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВИКЛАДАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН ГЕОДЕЗИЧНОГО СПРЯМУВАННЯ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Архітектура і сільськогосподарське будівництво 2021 №22: 149-153

МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВИКЛАДАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН ГЕОДЕЗИЧНОГО СПРЯМУВАННЯ

І. Шелковська, к. т. н. ORCID ID: 0000-0002-0986-381X Н. Гальченко, к. б. н. ORCID ID: 0000-0003-2659-177X Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського

https://doi.org/10.31734/architecture2021.22.149

Анотація

Виконано огляд фахових компетенцій для підготовки бакалаврів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій». Доведено необхідність впровадження в навчальний процес прогресивних методів навчання, сучасних геодезичних технологій та обладнання. Запропоновано вдосконалення методів навчання та формування зацікавленості у вивченні геодезичних дисциплін на основі впровадження сучасних новітніх інформаційних технологій, використання методів і технологій дистанційної освіти в навчальному процесі, запровадження методу case-study та білінгвального режиму вивчення геодезичних дисциплін. Наведено характеристику запропонованих методів навчання та приклади для опанування навчальних дисциплін «Вища геодезія», «Організація та управління геодезичного виробництва», «Супутникова геодезія» з використанням методу case-study. Білінгвальний метод вивчення дисциплін дозволяє оволодіти геодезичною термінологією англійською мовою. Головною перевагою запровадження методів case-study, вебінару та білінгвального режиму під час викладання дисциплін геодезичного спрямування є формування фахових компетентностей. Проаналізовано відповіді студентів Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського на питання анкети «Оцінювання значення вивчення геодезичних дисциплін». Результати анкетування студентів свідчать про актуальність проведення аудиторних занять із застосуванням ГІС, сучасних геодезичних приладів та інформаційно-комунікаційних технологій. Проведене опитування стейкхолдерів міст Кременчука і Полтави виявило найвищі пріоритети серед поставлених питань. Серед них: наявність диплома з відзнакою, компетентність, мотивація та готовність залишатися понад нормований час, якщо виникає потреба у виконанні роботи, заклад вищої освіти, в якому здобувалася освіта, форма навчання та фах. Отримані дані свідчать про змогу бакалаврів працевлаштуватися і скласти кваліфікаційний іспит для одержання кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника та інженера-геодезиста.

Ключові слова

геодезія, дисципліни геодезичного спрямування, методи навчання, фахові компетенції

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Вища освіта в галузі знань «Геодезія та землеустрій» в Україні / С. Войтенко, А. Лященко, К. Третяк, Р. Шульц. Сучасні досягнення геодезичної науки та виробництва. Львів: НУ «Львівська політехніка», 2011. Вип. 2 (22). С. 19–23.
  2. Мартин А. Вища освіта з геодезії та землеустрою: час змінювати пріоритети навчання? Землевпорядний вісник. 2018. № 2. С. 30–36.
  3. Рябчій В. А., Рябчій В. В. Землевпорядні вишукування у містах: навч. посіб. Дніпро: НГУ, 2014. 165 с.
  4. Стандарт вищої освіти України першого (бакалаврського) рівня галузі знань 19 – Архітектура та будівництво, спеціальності 193 – «Геодезія та землеустрій» від 11.05.2021 р. № 517. ULR: https://mon.gov.ua/ua/osvita/visha-osvita/naukovo-metodichna-rada-ministerstva-osviti-i-nauki-ukrayini/zatverdzheni-standarti-vishoyi-osviti (дата звернення: 23.06.2021).
  5. Третяк А. М., Третяк В. М., Пендзей Л. П. Стан та проблеми підготовки, підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів у сфері землеустрою. Землеустрій, кадастр і моніторинг земель. 2016. № 1–2. С. 128–135.
  6. Шелковська І. М. Опанування курсу «Фотограмметрія та дистанційне зондування» в умовах дистанційного навчання (спеціальність 193 «Геодезія та землеустрій»). Технічні та економічні рішення з протидії глобальним викликам: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., Кременчук, Одеса, 17-20 вер. 2020 р. Кременчук: КрНУ, 2020. С. 202–204.
  7. Ягоднікова В. В. Кейс-метод як форма інтерактивного навчання майбутніх фахівців. URL: http://www.rusnauka.com/1_NIO_2008/Pedagogica/25496.doc.htm (дата звернення: 20.06.2021).
титулка Буд