ВПЛИВ АРХІТЕКТУРИ ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄКТІВ (КОВОРКІНГІВ) НА СУСПІЛЬСТВО ТА ФОРМУВАННЯ ТОЧОК ПРИТЯГАННЯ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Архітектура і сільськогосподарське будівництво 2021 №22: 120-122

ВПЛИВ АРХІТЕКТУРИ ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄКТІВ (КОВОРКІНГІВ) НА СУСПІЛЬСТВО ТА ФОРМУВАННЯ ТОЧОК ПРИТЯГАННЯ

Г. Лисяк, аспірант
ORCID ID: 0000-0003-3949-2359
Національний університет «Львівська політехніка»

https://doi.org/10.31734/architecture2021.22.120

Анотація

Запропоновано теоретичну оцінку особливостей громадських об’єктів (коворкінгів). Розглянуто явище перетворення раніше закинутих місць на нові зони для науки, відпочинку і рекреації суспільства. Вивчено, як архітектура впливає на ті чи інші місця та змінює їх.

Досліджено вплив архітектури на формування соціуму, районів і міст, а також те, як виникнення інноваційного стилю в архітектурі (біоніка, або біонічна архітектура) впливає на її створення. Звернено увагу на появу сучасних, нових матеріалів будівництва та новітніх інженерних конструкцій, вплив методів будівництва на створення потрібних об’єктів.

Визначено, що створення громадських зон впливає на формування точок притягання суспільства та створює нові умови для комунікації.

Проаналізовано завдання теми дослідження на прикладі конкретних іноземних проєктів, які реалізовані та досягли успіху у цій сфері. Звернено увагу на формування навколишньої архітектури та її сприйняття суспільством. Обґрунтовано важливість урахування різноманітних чинників і показників, які впливають на формування навколишнього середовища загалом.

Оцінено сприйняття взаємозв’язку між архітектурою, зокрема змін, які залежать від таких чинників, як планувальна структура навколишнього середовища, реалізація простору відносно місця призначення. Визначено, що саме громадські об’єкти, як-от коворкінги, створюють місця, до яких хочеться повертатися. Вони формують не лише райони, але і міста, а в результаті впливають та поведінку та свідомість людей.

Запропоновано та встановлено особливості тенденції розвитку громадських об’єктів (коворкінгів), як вони впливають на формування міст і сприйняття суспільством раніше занедбаних районів. Визначено, що саме біоніка (як новий стиль в архітектурі) найкраще висвітлює цю тему та пропонує свої варіанти розвитку в архітектурі.

Ключові слова

коворкінг, простір, громадські об’єкти, біонічна архітектура, біоніка, інженерні конструкції

Повний текст

pdf

Посилання

  1. The Guardian: «Bilbao mayor wins award for transforming declining city». URL https://www.theguardian.com/public-leaders-network/2013/jan/11/guggenheim-museum-bilbao-tourism-arts. (Last accessed: 27.03.2021).
  2. Rockwool, Modern Life Google Survey, February 20th 2017. URL: https://www.rockwool.com/group/about-us/our-thinking/urbanization/aesthetics/ (Last accessed: 27.03.2021).
  3. Streets of Shame, CABE Commission for Architecture and the Built Environment. 2002. URL: https://publications.parliament.uk/pa/cm200304/cmselect/cmodpm/1117/1117we05.htm. (Last accessed: 27.03.2021).
  4. Снігур Х. Коворкінг: переваги та недоліки в організації робочих місць. Вісник Тернопільського національного економічного університету № 4. 2017. С. 117–124.
  5. Deskmag Coworking Statistics. Profitability of coworking spaces. 2019. URL: https://coworkingstatistics.com/coworkingstatistics/the-profitability-of-coworking-spaces-slidedeck-deskmag-global-coworking-survey (Last accessed: 23.03.2021).
титулка Буд