ПЛАНУВАННЯ ВУЛИЧНОЇ МЕРЕЖІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Архітектура і сільськогосподарське будівництво 2021 №22: 109-111

ПЛАНУВАННЯ ВУЛИЧНОЇ МЕРЕЖІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ

А. Баранович, ст. викладач
ORCID ID: 0000-0001-5783-7897
Л. Баранович, асистент
ORCID ID: 0000-0002-4521-311X
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/architecture2021.22.109

Анотація

Розглянуто вплив соціальних умов на розвиток планування вуличної мережі в структурі об’єднаної територіальної громади.

Сучасне життя людини у селі дедалі більше потребує розвиненої інфраструктури вуличної мережі, такої, як у місті, тобто наближеності певних видів діяльності людини до місця її проживання. Основою для кращого функціонування населеного пункту є вулична мережа з планувальною структурою, яка безпосередньо враховує всі основні фактори, як-от рельєф, кліматичні умови та ґрунти.

Створення ж фермерських господарств спричиняє інші наслідки, оскільки такі утворення переважно формуються на новому місці за населеним пунктом, проте територіально до нього не належать. Звісно, з новоствореного господарства розвиватимуться нові транспортні зв’язки як у напрямку села, так і транспортної магістралі чи іншого населеного пункту. Створюється нова інженерно-транспортна інфраструктура та її взаємозв’язки з іншими структурами.

У результаті формування території фермерських господарств і вуличної мережі виявлено основні чинники їх планувальної структури. Грамотне розпланування населеного пункту, створення комфортних умов пересування дадуть змогу якісно та оперативно здійснювати соціально-економічні комунікації і покращити товарообіг в окремих територіальних громадах. Одним із основних планувальних елементів забудови є вулична мережа, і саме вона вимагає окремої уваги архітектора. Від якості проєктних рішень залежатиме створене архітектурно виразне середовище з комфортними умовами проживання для мешканців населеного пункту.

З розвитком агропромислового комплексу виникають нові вимоги до вуличної мережі, які треба враховувати у нових проєктних рішеннях.

Ключові слова

вулична сітка, фермерське господарство, житлова вулиця, провулок, господарська вулиця, лінія забудови

Повний текст

pdf

Посилання

  1. ДБН Б.2.2-12:2019 Планування та забудова території. Київ: Мінрегіон України, 2019. 185 с.
  2. ДБН Б.2.4-4-97 Планування і забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств. Київ: Держкоммістобудування України, 1997. 27 с.
  3. Лоїк Г. К., Тарасюк І. Г., Степанюк А. В., Смолярчук М. В. Розпланування та забудова території сільських населених пунктів і фермерських господарств: навч. посіб. Київ: Арістей, 2009. 344 с.
  4. Степанюк А. В. Архітектурно-планувальна реконструкція центральних сіл первинної системи розселення. Львів: НВФ «Українські технології», 2012. 272 с.
  5. Баранович А. М. Організація і планування території фермерських господарств. Вісник Львівського національного аграрного університету: архітектура і сільськогосподарське будівництво. 2016. № 17. С. 143–147.
титулка Буд