ВИЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ СТРОКІВ ЗАМІНИ ОБЛАДНАННЯ В БУДІВЕЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Архітектура і сільськогосподарське будівництво 2021 №22: 75-79

ВИЗНАЧЕННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ СТРОКІВ ЗАМІНИ ОБЛАДНАННЯ В БУДІВЕЛЬНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ

Є. Матвіїшин, д. е. н.
ORCID ID: 0000-0001-9522-4645
С. Бурченя, к. т. н.
ORCID ID: 0000-0002-6903-1134
Львівський національний аграрний університет
С. Віхоть, к. т. н.
ORCID ID: 0000-0002-1063-2103
Національний університет «Львівська політехніка»

https://doi.org/10.31734/architecture2021.22.075

Анотація

Нині набуває актуальності завдання із визначення раціональних термінів заміни зношеного або морально застарілого виробничого обладнання на нове. Відтак необхідно порівнювати витрати на заміну (придбання нового, демонтаж старого, монтаж нового обладнання) з вигодами від такої заміни (зменшення втрат прибутку від невиконання замовлень через простої, проведення ремонтних робіт, перевитрату сировини або енергоресурсів). Зважаючи на ринкові умови, доцільно врахувати і динаміку цін на нове обладнання.

Прийняття рішення про заміну обладнання є комплексним. Це зумовлено тим, що ліквідна вартість обладнання і втрати, пов’язані з його ремонтом та обслуговуванням, залежать від його віку. Для певного періоду (тривалістю кілька років) комплексне рішення про заміну обладнання охоплює проміжні рішення – для кожного року можуть бути дві альтернативи: замінювати обладнання або продовжувати його використовувати. Витрати наступного року залежить від того, яка альтернатива була вибрана в попередньому році.

Сума витрат для загального періоду розраховується додаванням витрат кожного року, які визначаються з таких міркувань:

а) якщо у відповідному році обладнання не замінювали, то в суму входять лише експлуатаційні витрати (вони залежать від віку обладнання);

б) якщо у відповідному році замінюють обладнання, то в суму з експлуатаційними витратами поточного року входить вартість придбання нового обладнання за мінусом ліквідної вартості (виручки від продажу вживаного обладнання).

Запропоновано математичну модель для опису схеми заміни обладнання та відповідний алгоритм, який полягає в аналізі всіх можливих варіантів дій.

Розроблена математична модель дає змогу обґрунтувати раціональні строки заміни різноманітних видів активної частини виробничих засобів у будівельних організаціях за умови наявності інформації про витрати на їх експлуатацію. Перевагою запропонованого підходу є можливість урахування зміни з роками не тільки експлуатаційних витрат, а також вартості старого й нового обладнання відповідно до ринкових цін.

Ключові слова

будівництво, будівельні організації, основні виробничі засоби, економічна доцільність, заміна обладнання

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Амортизація основних засобів. URL: https://i.factor.ua/ukr/law-100/section-556/article-11570/ (дата звернення 26.04.2021).
  2. Лізингові програми для будівельної та складської техніки. URL: https://agsolco.com/ua/tekom-lizing/ (дата звернення 26.04.2021).
  3. Руденко И., Новоселов В. Направления совершенствования и технического перевооружения производства сборного железобетона. Бетон и железобетон. 2003. № 6. C. 2–4.
  4. Сухоруков А., Крупельницька Т. Напрями підвищення ефективності інвестиційно-будівельної діяльності у промисловості України: аналітична записка. Національний інститут стратегічних досліджень. URL: http://www.niss.gov.ua/articles/660/ (дата звернення 05.05.2021).
  5. Методичні рекомендації щодо облікової політики суб’єкта державного сектору. URL: https://buhgalter.com.ua/zakonodavstvo/metod-recomendacii-buhobliku-subjektiv-derjavnogo-sektoru/ (дата звернення 05.05.2021).
титулка Буд