ОСОБЛИВОСТІ РЕСТАВРАЦІЇ НЕСУЧИХ ЕЛЕМЕНТІВ ФАСАДУ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Архітектура і сільськогосподарське будівництво 2021 №22: 69-74

ОСОБЛИВОСТІ РЕСТАВРАЦІЇ НЕСУЧИХ ЕЛЕМЕНТІВ ФАСАДУ

А. Мазурак, к. т. н
ORCID ID: 0000-0001-7367-774X
А. Федоришин, магістр
ORCID ID: 0000-0003-3461-0977
В. Кальченко, аспірант
ORCID ID: 0000-0003-2394-260X
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/architecture2021.22.069

Анотація

На прикладі будівлі, зведеної в необароковому стилі на початку ХХ століття у м. Львові та пошкодженої в процесі тривалої експлуатації, запропоновано конструктивно-технологічні вирішення реставрації несучих елементів фасаду.

Проведено аналіз пошкоджень фасаду, зокрема руйнування карнизів, балконних профілів, профілів завершення сандриків. Втрачені частини скульптур засвідчують, що він перебуває в незадовільному стані, потребує відновлення та реставрації.

Проблема реставрації фасадів та їх елементів із гідравлічного вапна, романцементу та мезопортландцементу є актуальною та маловивченою. Ці типи цементів мають свої особливості, що відрізняють їх від сучасних портландцементів і бетонів на їх основі, тому потребують особливого підходу у роботі з ними. Особливо актуальною є проблема корозії металоконструкцій в таких типах бетонів.

Здійснивши аналітичний огляд літератури, спираючись на досвід попередників і відомі методики відновлення та підсилення бетонних конструкцій, проаналізувавши особливості історичних видів бетонів і сучасні матеріали для реставрації, запропоновано експериментальні методи підсилення, консервації, реставрації та упорядження балконів.

Балкони мають свої особливості, що не дають змоги застосовувати класичні методи їх ремонту. Запропоновано ефективні варіанти упорядкування, які максимально мінімізують негативні впливи зовнішнього середовища на балкон.

Зважаючи на архітектурні та конструктивні особливості типів балконів, які трапляються в архітектурі Львова першої половини ХХ ст., та їх аварійний стан, розробено оптимальний алгоритм їх реставрації та підсилення, щоб відновити їх несучі властивості та зупинити подальші процеси руйнування, водночас максимально зберігаючи автентичний вигляд. Практичний досвід виконання та проведені дослідження дали змогу запропонувати технологічні вирішення щодо підсилення несучих елементів і реставрації балконних плит, виготовлених із «римського цементу» чи мезопортландцементу.

Ключові слова

реставрація, римський цемент, підсилення та відновлення балкону, гідроізоляція та водовідведення, ліпний декор

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Бліхарський З. Я. Реконструкція та підсилення будівель і споруд: навч. посіб. Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2008. 108 с.
  2. Валовой О. І., Попруга Д. В. Міцність контактних швів підсилених залізобетонних конструкцій. Дороги і мости: зб. наук. пр. Київ: ДерждорНДІ, 2009. Вип. 11. С. 57–64.
  3. ДБН В.3.1-1-2002. Ремонт і підсилення несучих і огороджувальних будівельних конструкцій і основ промислових будинків та споруд [Чинний від 01-07-2003]. Київ: Державний комітет України з будівництва і архітектури, 2003. 82 с.
  4. Мазурак А. В., Ковалик І. В., Михайлечко В. О., Калітовський В. М. Міцність контактних швів під час ремонту чи підсилення бетонних елементів. Вісник Національного університету «Львівська політехніка»: теорія та практика будівництва. Львів: Видавництво НУ «ЛП», 2013. № 755. С. 249–254.
  5. Semiha K., Delvin S. Жорсткість зсуву та міцність стиків між збірними елементами стін; Королівський технологічний інститут (KTH); відділ цивільного та архітектурного інженерного відділу бетонних конструкцій. Стокгольм, Швеція, 2017.
  6. Сеймур В., Мартін Л., Кларк С., Степан М., Джекша Р., Пакалніс Р., Роворт М., Касерес С. Практичний метод вимірювання міцності зчеплення з бетоном. Щорічні збори та виставки МСП 2010, 28 лютого – 3 березня. Фенікс, Арізона, препринт 10-137. Літлтон, Колорадо: Товариство гірничодобувної промисловості, металургії та розвідки, 2010.
титулка Буд