МЕТОДИКА ОБЧИСЛЕННЯ ГЕОДЕЗИЧНИХ І КАРТОГРАФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ЇХ У ФОРМУЛАХ ВИЗНАЧЕННЯ КЛІМАТИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ І ВПЛИВІВ НА КОНСТРУКЦІЇ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД У ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Архітектура і сільськогосподарське будівництво 2021 №22: 26-61

МЕТОДИКА ОБЧИСЛЕННЯ ГЕОДЕЗИЧНИХ І КАРТОГРАФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ЇХ У ФОРМУЛАХ ВИЗНАЧЕННЯ КЛІМАТИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ І ВПЛИВІВ НА КОНСТРУКЦІЇ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД У ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Р. Кінаш, д. т. н.
Львівський національний аграрний університет
Гірничо-металургійна академія (м. Краків, Польща)
Я. Гук, к. т. н.
Ужгородський національний університет

https://doi.org/10.31734/architecture2021.22.026

Анотація

Наведені результати детального вивчення снігових, вітрових навантажень на будівлі і споруди, глибину промерзання ґрунту, температуру повітря і ґрунту, сонячну радіацію. Застосування у розрахунках будівельних конструкцій норм СНиП 2.01.07-85 «Нагрузки и воздействия» часто спричиняло руйнування будівель і споруд. Застосування геодезичних і картографічних параметрів для напрямків між метеостанціями та перехідними метеостанціями і даних 130-річних спостережень (1890–2020 рр.) за кліматичними навантаженнями і впливами на 9-ти метеостанціях Закарпаття дає змогу за методикою напрямків і висотно-кліматичних, східно-довготних кліматичних, північно-широтних кліматичних коефіцієнтів визначити для кожного населеного пункту, вершини і перевалу Українських Карпат дані за сніговими, вітровими навантаженнями на будівлі та споруди, глибину промерзання ґрунту, температуру повітря і ґрунту, сонячну радіацію та інші кліматичні нормативи. Обчислення геодезичних і картографічних параметрів з точним нанесенням на карту Закарпатської області масштабу 1:250000 місць розташування: 9-ти метеостанцій, 17-ти перехідних метеостанцій, населених пунктів, вершин і перевалів, 8-ми напрямків між 8-ми метеостанціями та метеостанцією Плай – 1330 м, 9-ти напрямків між 9-ти метеостанціями та найвищою вершиною Українських Карпат г. Говерлою – 2061 м – з використанням їх у формулах обчислень нормативних кліматичних навантажень і впливів на конструкції будівель і споруд на базі результатів 130 річних (1890–2020 рр.) спостережень на 9-ти метеостанціях Закарпаття – актуальна наукова новизна.

Застосування даних параметрів для проєктування будівельних конструкцій унеможливить руйнування будівель і споруд у результаті природних катаклізмів.

Ключові слова

метеостанції, перехідні метеостанції, напрямки між метеостанціями (перехідними метеостанціями), кліматичні навантаження і впливи, геодезичні і картографічні параметри напрямків, висотно-кліматичні, східно-довготні та північно-широтні кліматичні коефіцієнти

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Андреев Н. В. Топография картография: факультативный курс. 2-е изд., перераб. Москва: Просвещение, 1985.
  2. Андреев Н. В. Методическое пособие по факультативному курсу «Топография и картография». 2-е изд., перераб. Москва: Просвещение, 1985.
  3. Андреева Г. К., Бабиченко Н. В. Некоторые вопросы построения климатических карт. Киев: УкрНиГМИ. Вып. 131. 1974. С. 106–116.
  4. Аверхиев М. С. Метеорология. Москва: Изд. МГУ, 1951.
  5. Гук Я. С. Розрахунок параметрів сонячної радіації в межах 48°03' − 49°32'16'' північної широти для населених пунктів Закарпатської області. Науковий вісник УжНУ. Серія Фізика. 2006. Вип. 19. С. 206−208.
  6. Кінаш Р. І., Гук Я. С. Методика визначення параметрів будівельної кліматології для населених пунктів, вершин і перевалів Закарпатської області. Львів: Problems of the Technical Meteorology.
  7. Кінаш Р. І., Гук Я. С. Методика визначення снігових навантажень в географічно-довготних напрямках для населених пунктів і вершин Українських Карпат в межах Закарпатської області. Рівне: Ресурсоекономні матеріали, конструкції, будівлі та споруди: зб. наук. пр. Вип. 16, ч. I. Вид. НУ водного господарства і природокористування. 2008. С. 170–178.
  8. Кінаш Р. І., Гук Я. С. Методика визначення снігових навантажень в географічно-широтних напрямках для населених пунктів і вершин Українських Карпат в межах Закарпатської області. Науковий вісник НУ «Львівська політехніка». 2007. № 5. С. 110–117.
  9. Kinash R. І., Huck J. S. Technigue of Determination the Parameter of snow loads for Tomns, Peaks and Passes of Carpation region. Canada: Snow Engineering VI. 2008 June. № 1–5.
  10. Закарпатська область. Загальногеографічна карта, м-б 1: 250000. Київ: АГП, 2006. 1 лист.
титулка Буд