ЕФЕКТИВНІСТЬ СЕЛЕКЦІЇ ЧАСНИКУ ОЗИМОГО ЗА УЧАСТІ ЕКОЛОГІЧНИХ ФОРМ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2021 №25: 120-124

ЕФЕКТИВНІСТЬ СЕЛЕКЦІЇ ЧАСНИКУ ОЗИМОГО ЗА УЧАСТІ ЕКОЛОГІЧНИХ ФОРМ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ

В. Борисюк, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-1730-6888
Т. Багай, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0001-7358-4703
О. Волинець, провідний фахівець
ORСID ID: 0000-0001-9134-5896
Л. Дика, провідний фахівець
ORСID ID: 0000-0001-5552-204Х
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/agronomy2021.01.120

Анотація

Важливою умовою розвитку часниківництва в Україні є необхідність термінового збільшення виробництва власного високоякісного насіннєвого матеріалу нових високопродуктивних сортів вітчизняної селекції. Саме з цією метою у Львівському національному аграрному університеті на виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2006 р. № 665-р «Про віднесення наукових об’єктів до таких, що становлять національне надбання» та Договору між Міністерством освіти і науки України і Львівським національним аграрним університетом, проводиться відповідна робота з утримання, збереження та розвитку об’єкта НН «Колекційний генофонд екологічних форм часнику».

Наші досягнення ґрунтуються на багаторічних дослідженнях вивчення біологічних властивостей та використання в селекції часнику озимого ендеміків ґрунтово-кліматичних зон Західного регіону України та створеного від них клоновим добором нових сортів із високим адаптивним потенціалом, екологічно пластичних, зорієнтованих на конкретні ґрунтово-кліматичні умови. Вони утворюють найякісніший вихідний матеріал для практичної селекції.

Охарактеризовано розвиток часниківництва за останні роки, наголошуючи на проблемах, які вирішують вітчизняні виробники часнику. Наведено особливості морфогенезу рослин, охарактеризовано морфотип цибулини (колір сухих лусок, вирівняність, щільність), встановлено продуктивність, товарність, спосіб проявлення господарсько-цінних ознак у нових для екоформ умовах вирощування, та виявлення модифікаційної мінливості.

Показники врожайності різнилися за роками (вплив гідротермічних умов вирощування та інтродукції), серед нестрілкуючих підвидів найвищими вони були у 2019 році і становили 10,1 та 12,5 т/га для форми 16/73 та 17/26 відповідно, що на 41,6 % та 51,4 % більше порівнянно зі сортом-стандартом Лідер. Аналогічну тенденцію спостерігали й за якісними показниками.

Ключові слова

часник озимий, нестрілкуючий, екоформи, маса цибулини, крупність зубця, параметри, щільність, урожайність

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Берговина И. Г. Оценка исходного материала озимого чеснока для создания сортов, обладающих комплексом хозяйственно ценных признаков: автореф. дисс. … канд. с. - х. н. Горки, 2012. 21 с.
  2. Волкодав В. В. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур (картопля, овочі та баштанні культури). Київ, 2001. 101 с.
  3. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. Москва: Колос, 1985. 422 с.
  4. ДСТУ 3233-95. Часник свіжий. Технічні умови.
  5. ДСТУ ЕЭК ООН FFV-18:2016. Часник. Настанови щодо постачання і контролювання якості.
  6. Жук О. Я., Сич З. Д. Насінництво овочевих культур. URL: https://agromage.com/stat_id.php?id=284 (дата звернення 06.02.2021).
  7. Попков В. А. Чеснок биология, технология, экономика. Минск: Наша Идея, 2012. 768 с.
  8. Снітинський В. В., Ліщак Л. П. Часник стрілкуючий: Основи технології та способи розмноження повітряною цибулинкою. Львів: Український бестселер, 2011. 100 с.
  9. Яценко В. В. Адаптивність і стабільність сортів часнику озимого за інтродукції в умовах Правобережного Лісостепу України. Вісник Уманського національного університету садівництва. 2018. № 2. С. 58–63.
  10. Яценко В. В. Господарсько-біологічне оцінювання сортозразків часнику озимого. Таврійський науковий вісник: науковий журнал. 2019. Вип. 106. Херсон: Видавничий дім «Гельветика», 2019. С. 163–172.
  11. Agrobiological evaluation of Allium ampeloprasum L. variety samples in comparison with Allium sativum L. Cultivars. Ulianych O. et al.Agronomy Research. 2019. 17 (4), 1788–1799, URL: https://doi.org/10.15159/AR.19.192 (Accessed 06.02.2021).
титулка Буд