Посилання: Агрономія 2021 №25: 102-106
ВПЛИВ НОВОГО КОМПЛЕКСНОГО МІНЕРАЛЬНОГО ДОБРИВА НІТРОАМОФОСКИ-М НА УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЕТРУШКИ КОРЕНЕПЛІДНОЇ
І. Дидів, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0001-8605-1092
О. Дидів, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0003-4155-5945
А. Дидів, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-4436-9008
М. Юзьків, викл.
ORCID ID: 0000-0001-9904-7586
Львівський національний аграрний університет
https://doi.org/10.31734/agronomy2021.01.102
Анотація
Рослинам петрушки для їх повноцінного росту і розвитку необхідний комплекс елементів. Одним із таких добрив, яке у своєму складі поєднує макро- та мікроелементи, є нове вітчизняне комплексне мінеральне добриво пролонгованої дії Нітроамофоска-М.
Добриво Нітроамофоска-М використовували у формі водорозчинних гранул. Отримані результати досліджень підтверджують, що за вирощування петрушки на гребенях із використанням комплексного мінерального добрива Нітроамофоски-М у нормі N72P144K176 отримали найвищий врожай – 45,0 т/га, що перевищує контроль (без добрив) на 15,9 т/га або 54,6 %. За внесення Нітроамофоски-М у нормі N54P108K132 врожайність становила 43,9 т/га, що на 1,1 т/га менше порівняно з нормою N72P144K176. Отже, за використання підвищених норм добрив (N72P144K176) спостерігаємо тенденцію до зниження врожайності коренеплодів петрушки. Найвищий вихід товарних коренеплодів (93,5 і 93,7 %) відзначено у варіантах за внесення мінерального добрива Нітроамофоски-М у нормах N36P72K88 та N54P108K132 кг/га д.р.
Комплексне мінеральне добриво Нітроамофоска-М підвищує якість коренеплодів петрушки. Так, найвищий вміст сухої речовини (23,5 %) та загального цукру (4,8 %) одержали за внесення добрив у нормі N54P108K132. Встановлено, що за внесення комплексного мінерального добрива в нормі N72P144K176 спостерігається тенденція до зниження якості продукції коренеплодів петрушки. За використання Нітроамофоски-М вміст аскорбінової кислоти змінювався від 21,5 мг/100 г (N54P108K132) до 18,6 мг/100 г (N72P144K176), залишаючись на контролі (без добрив) – 17,6 мг/100 г. Найменший вміст нітратів спостерігали на контролі (134 мг/кг) та у варіанті за внесення Нітроамофоски-М у нормі N18P36K44 (147 мг/кг), тоді як за внесення азотних добрив у нормі N60 (фон) цей показник був найвищим – 209 мг/кг сирої маси. Вміст нітратного азоту в усіх варіантах досліду не перевищував гранично допустиму концентрацію.
Ключові слова
петрушка коренеплідна, Нітроамофоска-М, урожайність, товарність, якість, нітрати
Посилання
- Болотских А.С. Энциклопедия овощевода. Харьков: Фолио, 2005. 799 с.
- Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві та баштанництві. Харків: Основа, 2001. 369 с.
- Вендило Г. Г., Петриченко В. Н. Удобрение овощных и бахчевых культур на приусадебном участке: справочник. Москва: Агропромиздат, 1990. С. 6–9.
- Господаренко Г. М. Удобрення садових культур: навч. посіб. Київ: ТОВ «СІК ГРУП Україна», 2017. 340 с.
- Дидів І. В. Господарсько-біологічна оцінка сортів петрушки кореневої. Селекційні і технологічні інновації в овочівництві, резерви збільшення виробництва продукції та насіння: матеріали тез Міжнар. наук.-практ. конф. молодих вчених (25 липня 2013 р., м. Харків). Харків: Плеяда, 2013. С. 46–48.
- Дидів І. В., Дидів О. Й. Продуктивність петрушки кореневої в умовах Західного Лісостепу України. Теоретичні основи і практичні аспекти розвитку агропромислового виробництва та сільських територій: матеріали Міжнар. наук.-практ. форуму (18–20 вересня 2013 р., м. Львів). Львів, 2013. С. 79–81.
- Дидів І. В. Гребеневий спосіб вирощування петрушки як запорука одержання високого та стабільного урожаю. Вчені Львівського національного аграрного університету виробництву: каталог інноваційних розробок. 2014. Вип. 14. Львів: Львів. нац. аграр. ун-т, 2014. С. 33.
- Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). Изд. 5-е., доп. и перераб. Москва: Агропромиздат, 1985. 351 с.
- Кецкало В. В. Врожайність петрушки коренеплідної залежно від сортових особливостей. Овочівництво України: історія, традиції, перспективи: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 95-й річниці створення кафедри овочівництва (21 вересня 2016 р., м. Умань). Умань: ВПЦ «ВІЗАВІ», 2016. С. 41–44.
- Корнієнко С. І., Гончаренко В. Ю., Ходєєва Л. П. Удобрення овочевих та баштанних культур: монографія. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2014. 172 с.
- Сазонова Л. В., Власова Я. Н. Корнеплодные растения: морковь, сельдерей, петрушка, пастернак, редис, редька. Ленинград: Агропромиздат, 1990. 293 с.
- Nurzylnski J. Nawozenie roslin ogroddniczych. Lublin: Wydadawnictwo AR, 2013. 179 s.
- Sady W. Nawozenie warzyw polowych. Krakow: Plantpress, 2012. 267 s.