ВПЛИВ НОВОГО КОМПЛЕКСНОГО МІНЕРАЛЬНОГО ДОБРИВА НІТРОАМОФОСКИ-М НА УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЕТРУШКИ КОРЕНЕПЛІДНОЇ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2021 №25: 102-106

ВПЛИВ НОВОГО КОМПЛЕКСНОГО МІНЕРАЛЬНОГО ДОБРИВА НІТРОАМОФОСКИ-М НА УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЕТРУШКИ КОРЕНЕПЛІДНОЇ

І. Дидів, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0001-8605-1092
О. Дидів, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0003-4155-5945
А. Дидів, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-4436-9008
М. Юзьків, викл.
ORCID ID: 0000-0001-9904-7586
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/agronomy2021.01.102

Анотація

Рослинам петрушки для їх повноцінного росту і розвитку необхідний комплекс елементів. Одним із таких добрив, яке у своєму складі поєднує макро- та мікроелементи, є нове вітчизняне комплексне мінеральне добриво пролонгованої дії Нітроамофоска-М.

Добриво Нітроамофоска-М використовували у формі водорозчинних гранул. Отримані результати досліджень підтверджують, що за вирощування петрушки на гребенях із використанням комплексного мінерального добрива Нітроамофоски-М у нормі N72P144K176 отримали найвищий врожай – 45,0 т/га, що перевищує контроль (без добрив) на 15,9 т/га або 54,6 %. За внесення Нітроамофоски-М у нормі N54P108K132 врожайність становила 43,9 т/га, що на 1,1 т/га менше порівняно з нормою N72P144K176. Отже, за використання підвищених норм добрив (N72P144K176) спостерігаємо тенденцію до зниження врожайності коренеплодів петрушки. Найвищий вихід товарних коренеплодів (93,5 і 93,7 %) відзначено у варіантах за внесення мінерального добрива Нітроамофоски-М у нормах N36P72K88 та N54P108K132 кг/га д.р.

Комплексне мінеральне добриво Нітроамофоска-М підвищує якість коренеплодів петрушки. Так, найвищий вміст сухої речовини (23,5 %) та загального цукру (4,8 %) одержали за внесення добрив у нормі N54P108K132. Встановлено, що за внесення комплексного мінерального добрива в нормі N72P144K176 спостерігається тенденція до зниження якості продукції коренеплодів петрушки. За використання Нітроамофоски-М вміст аскорбінової кислоти змінювався від 21,5 мг/100 г (N54P108K132) до 18,6 мг/100 г (N72P144K176), залишаючись на контролі (без добрив) – 17,6 мг/100 г. Найменший вміст нітратів спостерігали на контролі (134 мг/кг) та у варіанті за внесення Нітроамофоски-М у нормі N18P36K44 (147 мг/кг), тоді як за внесення азотних добрив у нормі N60 (фон) цей показник був найвищим – 209 мг/кг сирої маси. Вміст нітратного азоту в усіх варіантах досліду не перевищував гранично допустиму концентрацію.

Ключові слова

петрушка коренеплідна, Нітроамофоска-М, урожайність, товарність, якість, нітрати

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Болотских А.С. Энциклопедия овощевода. Харьков: Фолио, 2005. 799 с.
  2. Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві та баштанництві. Харків: Основа, 2001. 369 с.
  3. Вендило Г. Г., Петриченко В. Н. Удобрение овощных и бахчевых культур на приусадебном участке: справочник. Москва: Агропромиздат, 1990. С. 6–9.
  4. Господаренко Г. М. Удобрення садових культур: навч. посіб. Київ: ТОВ «СІК ГРУП Україна», 2017. 340 с.
  5. Дидів І. В. Господарсько-біологічна оцінка сортів петрушки кореневої. Селекційні і технологічні інновації в овочівництві, резерви збільшення виробництва продукції та насіння: матеріали тез Міжнар. наук.-практ. конф. молодих вчених (25 липня 2013 р., м. Харків). Харків: Плеяда, 2013. С. 46–48.
  6. Дидів І. В., Дидів О. Й. Продуктивність петрушки кореневої в умовах Західного Лісостепу України. Теоретичні основи і практичні аспекти розвитку агропромислового виробництва та сільських територій: матеріали Міжнар. наук.-практ. форуму (18–20 вересня 2013 р., м. Львів). Львів, 2013. С. 79–81.
  7. Дидів І. В. Гребеневий спосіб вирощування петрушки як запорука одержання високого та стабільного урожаю. Вчені Львівського національного аграрного університету виробництву: каталог інноваційних розробок. 2014. Вип. 14. Львів: Львів. нац. аграр. ун-т, 2014. С. 33.
  8. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). Изд. 5-е., доп. и перераб. Москва: Агропромиздат, 1985. 351 с.
  9. Кецкало В. В. Врожайність петрушки коренеплідної залежно від сортових особливостей. Овочівництво України: історія, традиції, перспективи: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 95-й річниці створення кафедри овочівництва (21 вересня 2016 р., м. Умань). Умань: ВПЦ «ВІЗАВІ», 2016. С. 41–44.
  10. Корнієнко С. І., Гончаренко В. Ю., Ходєєва Л. П. Удобрення овочевих та баштанних культур: монографія. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД», 2014. 172 с.
  11. Сазонова Л. В., Власова Я. Н. Корнеплодные растения: морковь, сельдерей, петрушка, пастернак, редис, редька. Ленинград: Агропромиздат, 1990. 293 с.
  12. Nurzylnski J. Nawozenie roslin ogroddniczych. Lublin: Wydadawnictwo AR, 2013. 179 s.
  13. Sady W. Nawozenie warzyw polowych. Krakow: Plantpress, 2012. 267 s.
титулка Буд