Технологічна придатність нового сорту картоплі Княжа для переробки на чіпси

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2020 №24: 58-61

Технологічна придатність нового сорту картоплі Княжа для переробки на чіпси

О. Литвин, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0003-3966-9222
І. Дудар, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-4467-9946
В. Влох, д. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0001-8025-1894
М. Бомба, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0001-7753-4885
Львівський національний аграрний університет
М. Шпек, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0001-5042-0482
Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка

https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.058

Анотація

Експериментальні дослідження, пов’язані з проблемою створення конкурентоспроможних сортів картоплі, призначених для переробки на чіпси, проводили на полях кафедри технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету. У схрещуваннях брали участь такі сорти, як Гранола, Нароч, Карпатський й створені за його участі Мавка, Полонина. Із сіянців, отриманих від схрещування сортів Мавка × Нароч, був відібраний гібрид 322-92, який під назвою Княжа у 2017 р. переданий в державне сортовипробування.

У 2018–2019 рр. сорт Княжа був переданий в ТзОВ «Агро ЛВ Лімітед» (Кам’янка-Бузький район, Львівська область) для виробничого випробування. У цьому господарстві вирощують чотири чіпсові сорти – Леді Клер, Піроль, Кібіц, Арсенал. У середньому за два роки новий перспективний сорт Княжа забезпечив найвищу врожайність з-поміж досліджуваних. Середня врожайність бульб із діаметром > 40 мм становила 67,7 т/га, що на 13,5 т/га більше, ніж у сорту Леді Клер, і на 9,7 т/га більше, ніж у сорту Піроль (НІР05 – 2,5).

Одна з властивостей сорту Княжа – це забезпечення високого врожаю бульб незалежно від погодних умов року. Якщо врожайність інших сортів сильно коливалася за роками, то у сорту Княжа вона залишалась відносно високою протягом обох років досліджень.

У лабораторії  ТзОВ «Агро ЛВ Лімітед» було проведено пробне виготовлення чіпсів із бульб картоплі сорту Княжа, яке показало позитивні результати.

У 2019 році зразок сорту Княжа був переданий в лабораторію ТОВ «Чіпси ЛЮКС» на визначення придатності для виготовлення чіпсів. Якість бульб визначали за зовнішнім виглядом, кольором м’якуша, питомою вагою, вмістом сухих речовин та іншими показниками. Показники якості бульб, зокрема, вміст сухих речовин у сорту Княжа (24,8 %), забезпечили високий вихід готової продукції і відмінну якість хрусткої картоплі.

Ключові слова

картопля, перспективний сорт, чіпси, вміст сухих речовин, колір (Hunter Lab)

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Влох В. Г., Дудар І. Ф., Литвин О. Ф., Бомба М. І., Дудар О. О. Перспективний сорт картоплі для зони Полісся. Еколого-генетичні аспекти в селекції польових культур в умовах змін клімату: Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 90-річчю з дня народження генетика, селекціонера, професора
  2. М.М. Чекаліна (18–19 квітня 2019 р.). Полтава, 2019.
  3. C. 74–75.
  4. Влох В., Дудар І., Литвин О., Бомба М. Продуктивність селекційного матеріалу картоплі, ство¬ре¬ного за участі в генеалогічній сукупності сорту Кар¬патсь¬кий. Вісник Львівського національного аграрного університету: агрономія. 2018. № 22 (1). С. 101–106.
  5. Влох В., Дудар І., Литвин О. Критерії продуктивності сіянців картоплі, створених за участі в генеалогічній сукупності сорту Карпатський. Вісник Львівського національного аграрного університету: агрономія. 2016. № 20. С. 122–126.
  6. Картопля / за ред. А. А. Бондарчука,
  7. М. Я. Полоцького, В. С. Куценка. Біла Церква, 2007. Т. 3. 536 с.
  8. Кожушко Н. С., Гончаров М. Д. Технологічна оцінка картоплі на придатність до промислової переробки. Картоплярство. 2000. Вип. 30. С. 51–60.
  9. Лисогор О. А., Ковбаса В. М., Купріянова Т. М. Сировина для виробництва картопляних чіпсів. Збірник наукових праць «Продовольчі ресурси». Серія: Технічні науки. 2014. № 3. С. 40–43.
  10. Маленко І. М., Дуда В. В., Царенко М. І. Сучасний стан і перспективи розвитку картопле¬переробної галузі в Україні. Картоплярство. 1999. Вип. 29. С. 27–35.
  11. Тарасенко О. Якість чіпсів та картоплі фрі закладається ще у полі Пропозиція. 2009. № 12. С. 86–90.
титулка Буд