Вплив згодовування ріпакового насіння і кальцієвих солей на продуктивність і жирнокислотний склад молочного жиру корів

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2020 №24: 203-206

Вплив згодовування ріпакового насіння і кальцієвих солей на продуктивність і жирнокислотний склад молочного жиру корів

С. Павкович, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-0844-3071
Львівський національний аграрний університет
С. Вовк, д. б. н.
ORCID ID: 0000-001-8387-1343
Інститут сільського господарства Карпатського регіону України
В. Бальковський, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-3995-1909
Н. Огородник, д. вет. н.
ORCID ID: 0000-0002-7428-9973
М. Іванків, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-4911-2877
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.203

Анотація

Наведено результати досліджень впливу згодовування лактуючим коровам подрібненого насіння безерукового і низькоглюкозинолатного озимого сорту ріпаку та кальцієвих солей жирних кислот, виготовлених на основі ріпакової олії, на молочну продуктивність і жирнокислотний склад молока.

Коров’яче молоко, завдяки своєму хімічному складу, є одним із найкорисніших продуктів харчування. Проте внаслідок високого вмісту у ньому насичених жирних кислот, які є чинниками підвищення ризику серцево-судинних захворювань, люди зменшують його споживання. Водночас на склад молочного жиру можна вплинути через годівлю корів.

Досліди проводили на лактуючих коровах української чорно-рябої молочної породи впродовж 30 днів у зимово-стійловий період. Тварини були розділені на три групи по 5 голів у кожній за принципом аналогів.

Встановлено, що використання в годівлі лактуючих корів насіння ріпаку підвищує надій молока, відсотковий вміст жиру, білка і лактози, що дало змогу одержати більший добовий вихід вказаних поживних речовин, ніж від тварин, яким не згодовували жирових добавок.

Згодовування ж коровам кальцієвих солей жирних кислот, виготовлених на основі ріпакової олії, підвищує надій та якісні показники молока порівняно з варіантом тварин, де згодовували насіння ріпаку.

Встановлено, що згодовування у складі раціону корів ріпакового насіння знижує вміст міристинової, пальмітинової, пальмітоолеїнової, С14-С16 та насичених жирних кислот, тоді як кількість стеаринової, олеїнової, лінолевої, ліноленової, С18 і ненасичених жирних кислот у складі молока корів підвищувалася.

Згодовування тваринам кальцієвих солей ріпакової олії підвищує вміст ненасичених і знижує кількість насичених жирних кислот порівняно з варіантом, де згодовували насіння ріпаку.

насіння ріпаку, кальцієві солі жирних кислот, лактуючі корови, молочна продуктивність, жирнокислотний склад

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Вовк С. О., Павкович С. Я. Захищені ліпіди і жирні кислоти у раціонах годівлі великої рогатої худоби. Вісник аграрної науки. 2016. № 4. С. 48–51.
  2. Курко В. И. Газохроматографический анализ пищевых продуктов. Киев: Урожай, 1965.
  3. Canola oil in lactating dairy cow diets reduces milk saturated fatty acids and improves its omega-3 and oleic fatty acid content / K. C. Welter et al. PLoS ONE. 2016. Vol. 11 (3). Р. 16.
  4. Dietary manipulations to alter milk fat composition / А. Singh et al. J. Entomology and Zoology Studies. 2018. Vol. 6 (2). P. 176–181.
  5. Influence of ruminal biohydrogenation on the feeding value of fat in finishing diets for feedlot cattle / R.A. Zinn et al. J. Anim. Sci. 2000. Vol. 78, № 7. P. 1738–1746.
  6. Oleic acid stimulates complete oxidation of fatty acids through protein kinase A-dependent activation of SIRT1-PGC1α complex / J. H. Lim et al. J. Biol. Chem. 2013. Vol. 288. P. 7117–7126.
  7. Pavkovych S., Vovk S., Kruzhel B. Protected lipids and fatty acids in cattle feed rations. Acta Sci. Pol. Zootechnica. 2015. 14 (3). P. 3–14.
  8. Petit H. V., Côrtes C. Milk production and composition, milk fatty acid profile, and blood composition of dairy cows fed whole or ground flaxseed in the first half of lactation. Anim. Feed Sci. Technol. 2010. Vol. 158. P. 36–43.
  9. Reduced asthma symptoms with n3 fatty acid ingestion are related to 5-series leukotriene production / K. S. Broughton et al. Amer. J. Clin. Nutr. 1997. Vol. 65. P. 1011–1017.
  10. Effect of unsaturated fatty acid supplementation on digestion, metabolism and nutrient balance in dairy cows during the transition period and early lactation / F.P. Renno et al. R. Bras. Zootec. 2014. Vol. 43, № 4. P. 212–223.
  11. Simopoulos A.P. Omega-6/Omega-3 essential fatty acid ratio and chronic diseases. Food Res. Intern. 2004. Vol. 20. P. 77–90.
титулка Агро