Структура й динаміка розвитку хвороб сої в умовах Навчально-наукового центру Львівського національного аграрного університету

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2020 №24: 168-171

Структура й динаміка розвитку хвороб сої в умовах Навчально-наукового центру Львівського національного аграрного університету

Ю. Голячук, к. б. н.
ORCID ID: 0000-0002-2890-164X
Г. Косилович, к. б. н.
ORCID ID: 0000-0001-5908-3312
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.168

Анотація

За останні 20 років посівні площі сої в Україні зросли у понад 26 разів. Зростання площ, зайнятих культурою, призводить до зміни й, зазвичай, погіршення фітосанітарного стану посівів. Якщо раніше під час вирощування сої в Україні фунгіциди не використовували унаслідок незначного розвитку хвороб культури, то останніми роками вони набувають все більшого значення, адже лише агротехнічних і селекційно-генетичних заходів захисту від хвороб стає недостатньо. При цьому недобори врожаю сої від ураження хворобами становлять 15–30 %, а в роки епіфітотій – до 50 %. Ефективний захист культури від розвитку патогенних мікроорганізмів неможливий без моніторингу фітосанітарного стану посівів. В умовах 2017–2019 рр. у посівах сої сорту Ментор у Навчально-науковому центрі Львівського національного аграрного університету визначали структуру й динаміку розвитку основних хвороб культури. Переважали, за результатами трирічних досліджень, грибні хвороби, частка яких сягала 90 %. Крім мікозів, на рослинах сої виявляли ознаки бактеріальних і вірусних хвороб. Домінуючими хворобами в умовах 2017–2019 рр. виявилися пероноспороз і септоріоз, частка яких у середньому за три роки становила 25 і 23 % відповідно. Серед інших у структурі хвороб сої визначені такі грибні хвороби, як фузаріоз (9 %), церкоспороз і аскохітоз (по 8 %), біла гниль і альтернаріоз (по 6 %), антракноз (5 %). Надмірна кількість опадів у червні-серпні 2018 р. сприяла стрімкішому розвитку основних грибних хвороб порівняно з вегетаційними періодами 2017 і 2019 років. Так, наприкінці серпня 2018 р. розвиток домінуючих хвороб – пероноспорозу й сеп¬торіозу – сягнув 17,4 % і 16,5 % відповідно, а фузаріозу, аскохітозу й церкоспорозу – 4,8–5,6 %. Найменшого розвит¬ку на момент останнього обліку, проведеного наприкінці серпня, хвороби набули в умовах 2017 р. – 3,2–5,8 %.
соя, хвороба, мікози, структура хвороб, частка хвороби, динаміка розвитку хвороби

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Адаменко О. П. Вплив комплексу факторів на поширеність і розвиток фузаріозних кореневих гнилей сої у східній частині Лісостепу України. Вісник Центру наукового забезпечення АПВ Харківської області. 2013. Вип. 14. С. 4–11.
  2. Бербенець О. В. Світове виробництво сої як невичерпного джерела білків рослинного походження та місце України на світовому ринку торгівлі нею. Агросвіт. 2019. № 10. С. 41–45.
  3. Голячук Ю., Косилович Г. Грибні хвороби сої в умовах Навчально-наукового центру Львівського національного аграрного університету. Вісник Львівсь¬кого національного аграрного університету: Агрономія. 2019. Вип. 23. С. 170–172. DOI: https://doi.org/ 10.31734/agronomy2019.01.170.
  4. Заєць С. О., Тараненко О. Ю. Розвиток хво¬роб на різних сортах сої в умовах зрошення залежно від хімічного і біологічного захисту та строків сівби. Захист і карантин рослин. 2014. Вип. 60. С. 93–98.
  5. Іванюк C. B., Шкатула Ю. М. Фітопато¬логічна оцінка сортозразків сої в умовах Право¬бережного Лісостепу України. Селекція і насінництво. 2013. Вип. 103. С. 255–260.
  6. Миколаєвський В. П., Сергієнко В. Г., Марченко А. Б. Мікрофлора ураженого насіння сої. Агробіологія. 2013. Вип. 10. С. 38–42.
  7. Поліщук С. В., Ляска С. І. Стійкість сортів сої до хвороб в умовах природного і штучного зара¬ження рослин. Селекція і насінництво. 2013. Вип. 103. С. 290–295.
  8. Трибель С. О., Стригун О. О. Фітосанітарний стан агроценозів сої та інтегрований захист рослин. Захист і карантин рослин. 2011. Вип. 57. С. 224–247.
  9. Шугурова Н. О., Дударева Г. Ф., Григорчук Н. Ф. Оцінка стійкості сої до основних грибних та бактеріальних хвороб. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. 2012. Вип. 17. С. 82–85.
  10. Borah M. Identification of soybean diseases in ASSAM. International Journal of Recent Scientific Research. 2019. Vol. 10, Issue 08 (C). P. 34154–34159. DOI: http://dx.doi.org/10.24327/ijrsr.2019.1008.3832.
  11. Gray L. E., Achenbach L. A., Duff R. J., Lightfoot D. Pathogenicity of Fusarium solani f. sp. glycines Isolates on Soybean and Green Bean Plants. Journal of Phytopathology. 2008. DOI: https://doi.org/ 10.1046/j.1439-0434.1999.147005281.x.
титулка Агро