Посилання: Агрономія 2020 №24: 168-171
Структура й динаміка розвитку хвороб сої в умовах Навчально-наукового центру Львівського національного аграрного університету
Ю. Голячук, к. б. н.
ORCID ID: 0000-0002-2890-164X
Г. Косилович, к. б. н.
ORCID ID: 0000-0001-5908-3312
Львівський національний аграрний університет
https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.168
Анотація
За останні 20 років посівні площі сої в Україні зросли у понад 26 разів. Зростання площ, зайнятих культурою, призводить до зміни й, зазвичай, погіршення фітосанітарного стану посівів. Якщо раніше під час вирощування сої в Україні фунгіциди не використовували унаслідок незначного розвитку хвороб культури, то останніми роками вони набувають все більшого значення, адже лише агротехнічних і селекційно-генетичних заходів захисту від хвороб стає недостатньо. При цьому недобори врожаю сої від ураження хворобами становлять 15–30 %, а в роки епіфітотій – до 50 %. Ефективний захист культури від розвитку патогенних мікроорганізмів неможливий без моніторингу фітосанітарного стану посівів. В умовах 2017–2019 рр. у посівах сої сорту Ментор у Навчально-науковому центрі Львівського національного аграрного університету визначали структуру й динаміку розвитку основних хвороб культури. Переважали, за результатами трирічних досліджень, грибні хвороби, частка яких сягала 90 %. Крім мікозів, на рослинах сої виявляли ознаки бактеріальних і вірусних хвороб. Домінуючими хворобами в умовах 2017–2019 рр. виявилися пероноспороз і септоріоз, частка яких у середньому за три роки становила 25 і 23 % відповідно. Серед інших у структурі хвороб сої визначені такі грибні хвороби, як фузаріоз (9 %), церкоспороз і аскохітоз (по 8 %), біла гниль і альтернаріоз (по 6 %), антракноз (5 %). Надмірна кількість опадів у червні-серпні 2018 р. сприяла стрімкішому розвитку основних грибних хвороб порівняно з вегетаційними періодами 2017 і 2019 років. Так, наприкінці серпня 2018 р. розвиток домінуючих хвороб – пероноспорозу й сеп¬торіозу – сягнув 17,4 % і 16,5 % відповідно, а фузаріозу, аскохітозу й церкоспорозу – 4,8–5,6 %. Найменшого розвит¬ку на момент останнього обліку, проведеного наприкінці серпня, хвороби набули в умовах 2017 р. – 3,2–5,8 %.соя, хвороба, мікози, структура хвороб, частка хвороби, динаміка розвитку хвороби
Посилання
- Адаменко О. П. Вплив комплексу факторів на поширеність і розвиток фузаріозних кореневих гнилей сої у східній частині Лісостепу України. Вісник Центру наукового забезпечення АПВ Харківської області. 2013. Вип. 14. С. 4–11.
- Бербенець О. В. Світове виробництво сої як невичерпного джерела білків рослинного походження та місце України на світовому ринку торгівлі нею. Агросвіт. 2019. № 10. С. 41–45.
- Голячук Ю., Косилович Г. Грибні хвороби сої в умовах Навчально-наукового центру Львівського національного аграрного університету. Вісник Львівсь¬кого національного аграрного університету: Агрономія. 2019. Вип. 23. С. 170–172. DOI: https://doi.org/ 10.31734/agronomy2019.01.170.
- Заєць С. О., Тараненко О. Ю. Розвиток хво¬роб на різних сортах сої в умовах зрошення залежно від хімічного і біологічного захисту та строків сівби. Захист і карантин рослин. 2014. Вип. 60. С. 93–98.
- Іванюк C. B., Шкатула Ю. М. Фітопато¬логічна оцінка сортозразків сої в умовах Право¬бережного Лісостепу України. Селекція і насінництво. 2013. Вип. 103. С. 255–260.
- Миколаєвський В. П., Сергієнко В. Г., Марченко А. Б. Мікрофлора ураженого насіння сої. Агробіологія. 2013. Вип. 10. С. 38–42.
- Поліщук С. В., Ляска С. І. Стійкість сортів сої до хвороб в умовах природного і штучного зара¬ження рослин. Селекція і насінництво. 2013. Вип. 103. С. 290–295.
- Трибель С. О., Стригун О. О. Фітосанітарний стан агроценозів сої та інтегрований захист рослин. Захист і карантин рослин. 2011. Вип. 57. С. 224–247.
- Шугурова Н. О., Дударева Г. Ф., Григорчук Н. Ф. Оцінка стійкості сої до основних грибних та бактеріальних хвороб. Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. 2012. Вип. 17. С. 82–85.
- Borah M. Identification of soybean diseases in ASSAM. International Journal of Recent Scientific Research. 2019. Vol. 10, Issue 08 (C). P. 34154–34159. DOI: http://dx.doi.org/10.24327/ijrsr.2019.1008.3832.
- Gray L. E., Achenbach L. A., Duff R. J., Lightfoot D. Pathogenicity of Fusarium solani f. sp. glycines Isolates on Soybean and Green Bean Plants. Journal of Phytopathology. 2008. DOI: https://doi.org/ 10.1046/j.1439-0434.1999.147005281.x.