Оцінка посухостійкості сортів пшениці м’якої озимої миронівської селекції у Центральному Лісостепу України

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2020 №24: 141-146

Оцінка посухостійкості сортів пшениці м’якої озимої миронівської селекції у Центральному Лісостепу України

Т. Юрченко, к. с.-г. н.
ORCІD ID: 0000-0003-0164-4003
С. Пикало, к. б. н.
ORCІD ID: 0000-0002-3158-3830
О. Гуменюк, к. с.-г. н.
ORCІD ID: 0000-0002-1147-088X
А. Пірич, к. с.-г. н.
ORCІD ID: 0000-0003-2312-9774
Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН

https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.141

Анотація

Для встановлення селекційної цінності досліджено 18 сортів пшениці м’якої озимої миронівської селекції за посухостійкістю в умовах Центрального Лісостепу України та виділено джерела стійкості до водного дефіциту. З метою вивчення набору сортів за реакцією на посуху застосовано індексний підхід, який широко використовують вітчизняні та зарубіжні вчені. Визначали такі показники: індекс сприйнятливості до посухи, індекс толерантності, середня урожайність, індекс стабільності урожаю, індекс урожайності, індекс толерантності до стресу та середнє геометричне урожайності.

Урожайність сортів варіювала від 3,15 т/га до 4,49 т/га у посушливому та від 5,58 до 8,37 т/га – в оптимальному роках. Аналіз отриманих даних показав, що середній рівень урожайності в посушливому році на 3,23 т/га був нижчий порівняно з оптимальним. Аналіз зразків в екстремальних природних умовах, спричинених посухою, дав змогу виділити сорти з підвищеною стійкістю до дефіциту вологи, які рекомендовані для вирощування в посушливих регіонах. Встановлено, що серед досліджуваних зразків найвищу селекційну цінність має сорт Оберіг Миронівський, який, за результатами оцінки, виділився за всіма сімома індексами посухостійкості. Відносно високою посухостійкістю також характеризувалися сорти Трудівниця миронівська, МІП Валенсія, Господиня миронівська, МІП Дніпрянка, Естафета миронівська, Балада миронівська, МІП Ассоль та МІП Вишиванка, які виділилися за чотирма показниками. Перелічені генотипи рекомендовано як вихідний селекційний матеріал для створення нових сортів пшениці з цінними практичними властивостями.

Отримані результати є певним внеском у вивчення як теоретичних, так і практичних аспектів посухостійкості пшениці та можуть застосовуватися як елементи селекційних програм. Представлені результати дослідження сприятимуть ефективнішому використанню протестованих сортів пшениці як у рослинництві, так і в селекційній практиці.

пшениця м’яка озима, сорт, урожайність, посухостійкість, індекси, джерела посухостійкості

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Базалій В. В., Домарацький Є. О., Ларченко О. В. Сучасний сортовий склад пшениці м’якої озимої та параметри його екологічної стійкості за різних умов вирощування (огляд літератури). Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2018. № 104. С. 9–15.
  2. Василюк П. М. Дослідження морфоагробіо¬логічних властивостей нових сортів пшениці озимої м’якої (Triticum aestivum L.). Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2013. № 1. С. 58–61.
  3. Вус Н. О., Кобизєва Л. Н., Безугла О. М. Селекційна цінність зразків нуту за посухостійкістю в умовах Східного Лісостепу України. Наукові доповіді НУБіП України. 2017. № 4 (68). URL: http://journals. nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/9108 (дата звернення: 18.12.2019).
  4. Звягін А. Ф., Рябчун Н. І., Єльніков М. І. Адаптивний потенціал сортів озимої пшениці селекції Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва УААН. Селекція і насінництво. 2008. Вип. 95. С. 223–229.
  5. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Загальна частина / за ред. В. В. Волкодава. Київ, 2000. 100 с.
  6. Моргун В. В., Швартау В. В., Киризий Д. А. Фи¬зио¬логические основы формирования высокой продуктивности зерновых злаков. Физиология и биохи¬мия культурных растений. 2010. Т. 42, № 5. С. 371–392.
  7. Черенков А. В., Гасанова І. І., Солодушко М. М. Пшениця озима – розвиток та селекція культури в історичному аспекті. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони. 2014. № 6. С. 3–6.
  8. Bartels D., Sunkar R. Drought and salt tolerance in plants. Critical Reviews in Plant Sciences. 2005. Vol. 24, № 1. P. 23–58.
  9. Blum A. Drought resistance, water-use efficiency, and yield potential – are they compatible, dissonant, or mutually exclusive? Australian Journal of Agricultural Research. 2005. Vol. 56, № 11. P. 1159–1168.
  10. Bouslama M., Schapaugh W. T. Stress tolerance in soybean. Part 1: evaluation of three screening techniques for heat and drought tolerance. Crop Science. 1984. Vol. 24, № 5. C. 933–937.
  11. Farshadfar E., Jamshidi B., Cheghamirza K., da Silva J. A. T. Evaluation of drought tolerance in bread wheat (Triticum aestivum L.) using in vivo and in vitro techniques. Annals of Biological Research. 2012. Vol. 3, № 1. P. 465–476.
  12. Fernandez C. J. Effective selection criteria for assessing plant stress tolerance. Proceeding of the Inter¬national Symposium on Adaptation of Vegetables and other Food Crops in Temperature and Water Stress. Aug. 13–16. Shanhua, Taiwan, 1992. Р. 257–270.
  13. Fisher R. A., Maurer R. Drought resistance in spring wheat cultivars. 1. Grain yield responses. Australian Journal of Agricultural Research. 1978. Vol. 29, № 5. Р. 897–912.
  14. Gavuzzi P., Rizza F., Palumbo M. et al. Evaluation of field and laboratory predictors of drought and heat tolerance in winter cereals. Canadian Journals of Plant Science. 1997. Vol. 77, № 4. Р. 523–531.
  15. Geravandi M., Farshadfar E., Kahrizi D. Evaluation of some physiological traits as indicators of drought tolerance in bread wheat genotypes. Russian Journal of Plant Physiology. 2011. Vol. 58, № 1. Р. 69–75.
  16. Mwadzingeni L., Shimelis H., Dube E. et al. Breeding wheat for drought tolerance: Progress and technologies. Journal of Integrative Agriculture. 2016. Vol. 15, № 5. Р. 935–943.
  17. Raveena, Bharti R., Chaudhary N. Drought resistance in wheat (Triticum aestivum L.): a review. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 2019. Vol. 8, № 9. Р. 1780–1792.
  18. Ribaut J.-M., Poland D. Molecular approaches for the genetic improvement of cereals for stable production in water-limited environments. A Strategic Planning Workshop held at CIMMYT. 21–25 June. El Batan, Mexico, 1999. 180 p.
  19. Rosielle A. A., Hamblin J. Theoretical aspects of selection for yield in stress and non-stress environments. Crop Science. 1981. Vol. 21, № 6. Р. 943–946.
  20. Talebi R., Fayaz F., Naji A. M. Effective selection criteria for assessing drought stress tolerance in durum wheat (Triticum durum Desf.). General and Applied Plant Physiology. 2009. Vol. 35, № ½. Р. 64–74.
  21. Yücel D., Mart D. Drought tolerance in chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences. 2014. Sp. Is. 1. P. 1299–1303.
титулка Агро