Урожайність, харчова цінність і маса післяжнивних решток сортів бобу великонасiнного

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2020 №24: 117-122

Урожайність, харчова цінність і маса післяжнивних решток сортів бобу великонасiнного

J. Franczuk, Dr.Sc.
ORCID ID: 0000-0002-8440-850X
R. Rosa Dr.Sc.
ORCID ID: 0000-0001-6344-538X
Myslinska M., M. Sc.
ORCID ID: 0000-0001-6249-741X
Slonecka D., M. Sc.
ORCID ID:0000-0002-8696-2774
Hajko L., M. Sc.
ORCID ID: 0000-0001-5293-8402
Siedlce University of Natural Sciences and Humanities
Dydiv O., Cand. Sc.
ORCID ID: 0000-0003-4155-5945
Lviv National Agrarian University

https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.117

Анотація

Біб овочевий є прекрасним джерелом білка, вуглеводів, основних мінералів, вітамінів та антиоксидантів, харчових волокон та інших корисних сполук для здоров’я людини. Біб радять вживати при хворобах системи кровообігу. Регулює також діяльність травної системи – завдяки клітковині він значно прискорює процес метаболізму, тому його охоче застосовують у дієтах. Вегетативні рештки після збирання врожаю використовують у тваринництві, оскільки це чудовий корм для збільшення надоїв і ваги. Для домашньої птиці бобову надземну масу висушують, перетирають і додають у мішанки.

У Польщі цей овоч набирає все більшої популярності. Врожайність насіння овочевих бобів, вирощених для раннього врожаю, залежить від багатьох чинників, включаючи вибір правильного сорту.

Польовий дослід був проведений у Центрально-Східній Польщі на сільськогосподарській дослідній станції в Завадах на ґрунті Лувісол. Метою експериментальних досліджень було порівняння врожаю, поживної цінності й кількості післяжнивних решток трьох сортів бобу великонасiнного – Windsor Biały, Bizon та Bacchus. Дослід закладено у трьох повтореннях блоками. Бобові рослини збирали у фазі молочної стиглості. Після збору визначали врожайність бобів та насіння. На основі співвідношення ваги насіння до ваги бобів було обчислено біологічні показники врожаю. Вимірювали довжину та ширину насіння, їхню товщину біля зародка. У насінні визначали суху речовину, L-аскорбінову кислоту, загальний цукор, кальцій та фосфор. Після збирання бобів визначали кількість післяжнивних решток бобу великонасiнного.

Дослідження показали, що сорт Bizon доцільно рекомендувати для вирощування в кліматичних умовах Східно-Центральної Європи, оскільки врожайність його була найвища. Сорт Bizon також характеризувався найбільшим вмістом цукру та фосфору. Серед сортів Windsor Biały дав найбільшу кількість післяжнивних решток, що ϵ багатим джерелом азоту для рослин, котрі вирощуватимуть після бобів.

Vicia faba L. Var. Major, сорт, харчова цінність, післяжнивні рештки

Повний текст

pdf

Посилання

  1. European Union. 2009. Commission Regulation NO 152/2009. Off. J. Eur. Union L54:1–130.
  2. FAOSTAT 2020. Broad bean and horse bean production in 2018, Crops/Regions/World list/Production Quantity (pick lists). UN Food and Agriculture Organi¬zation, Corporate Statistical Database. Retrieved 10 March 2020.
  3. Grela E. R., Makaruk J., Czech A., Panayiotou P. P. 2003. Wartość odżywcza i dietetyczna nasion nowych odmian bobu (Vicia faba var. major) [Nutritive and dietary value of new sorts of broad bean seeds (Vicia faba var. major]. Żywienie Człowieka i Metabolizm. 3-4: 919–924.
  4. Jabłońska-Ceglarek R., Franczuk J., Zaniewicz-Bajkowska A., Rosa R. 2002. The effect of summer catch crops on yielding and chosen elements of nutritious value of onion and red beet. Folia Horticulturae. 14(2): 11–23.
  5. Jadczak D., Grzeszczuk M., Rekowska E. 2005. The estimation of yielding of new broad bean cultivars in the cultivation for green seeds. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu. 515: 217–221.
  6. Jensen E. S., Peoples M. B., Hauggaard-Nielsen H. 2010. Faba bean in cropping systems. Field Crops Research. 115: 203–216. Doi.org/10.1016%2Fj.fcr.2009. 10.008
  7. Kulig B., Szafrański W., Zając T. 2004. Yielding of catch crop cultivated after field bean and organic carbon contents in the soil dependent on weather conditions. Acta Agrophysica. 3(2): 307–315.
  8. Kulka K., Grzesiuk S. 1978. Białka nasion roślin strączkowych. Roczniki Nauk Rolniczych. 1(166): 53–90.
  9. Łabuda H. 2012. Flowering and characteristics of useful traits of some faba bean (Vicia faba L. var. major Harz) cultivars and breeding lines. Acta Agrobotanica. 65(4), 2012: 139–148. Doi.org/10.5586/aa.2012.031.
  10. Ntatsi G., Gutiérrez-Cortines M.E., Karapanosa I., Barros A., Weiss J., Balliu A., Santos Rosa E.A., Savvasa D. 2018. The quality of leguminous vegetables as influenced by preharvest factors. Scientia Horticulturae. 232: 191–205. Doi.org/10.1016/j.scienta.2017.12.058.
  11. PN-A-04019 1998. Food products – Determination of vitamin C content. – Produkty spożywcze – Oznaczanie zawartości witaminy C [in Polish].
  12. Rekowska E. 2007. The influence of flat covers and methods of clove planting on yielding of Garlic cultivated for bunching harvest. Roczniki AR w Poznaniu, CCCLXXXIII, Ogrodnictwo. 41: 589–593.
  13. Singh A. K., Bharati R. C., Manibhushan N. C., Pedpati A. 2013. An assessment of faba bean (Vicia faba L.) current status and future prospect. African Journal of Agricultural Research. 8: 6634–6641. Doi. 10.5897/AJAR2013.7335.
  14. Stagnari F., Maggio A., Galieni A., Pisante M. 2017. Multiple benefits of legumes for agriculture sustainability: an overview. Chemical and Biological Technologies in Agriculture. 4:2. Doi.org/10.1186/s40538-016-0085-1.
  15. Suso M. J., Moreno M. T., Mondragao-Rodrigues F., Cubero J. I. 1996. Reproductive biology of Vicia faba: role of pollination conditions. Field Crops Research. 46: 81–91.
  16. World Reference Base for Soil Resources 2014. 2015. World Soil Resource Reports FAO 106, Rome.
титулка Агро