Оцінка впливу кліматичних чинників на просторове варіювання середньої врожайності овочів у відкритому ґрунті в Поліській та Лісостеповій зонах України

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2020 №24: 107-116

Оцінка впливу кліматичних чинників на просторове варіювання середньої врожайності овочів у відкритому ґрунті в Поліській та Лісостеповій зонах України

А. Зимароєва, к. б. н.
ORCID ID: 0000-0001-9382-8269
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.107

Анотація

На сьогодні деградаційні зміни навколишнього середовища впливають на врожайність усіх сільськогосподарських культур. Однак існує дуже мало праць, присвячених оцінці впливу екологічних чинників на врожайність овочів. Ми досліджували вплив агроекологічних чинників на варіювання врожайності овочів відкритого ґрунту в рамках 206 адміністративних районів у Поліській та Лісостеповій зонах України, а також визначали локальні просторово-часові моделі цього варіювання. Динаміка урожайності овочів у більшості адміністративних районів може бути описана поліномом четвертого порядку. Проте аналізували не загальний тренд, а залишки (викиди) регресійної моделі, які зумовлені впливом саме агроекологічних чинників (кліматичних), внесок яких у варіювання врожайності овочів коливається від 10 до 47 % залежно від району досліджень. Застосувавши глобальний аналіз головних компонент щодо залишків регресійної моделі, встановили вісім статистично вірогідних із-поміж них, які разом пояснюють 90,4 % загальної варіабельності простору ознак. Щоб спростити інтерпретацію результатів, використано критерій «осипу», згідно з яким для подальших досліджень доцільно залишити лише перші дві головні компоненти, які разом пояснюють 47,7 % загальної дисперсії. Обидві головні компоненти є просторово детермінованими. Проведення глобального аналізу головних компонент також показало наявність динамічних процесів урожайності овочів коливальної природи з різною частотою. Географічно зважений аналіз головних компонент дав змогу виявити територіальні кластери з однаковою динамікою варіювання врожайності овочів. Просторове відображення кластерів та їхньої часової динаміки може бути використане в прогнозуванні врожайності у майбутньому, а також стати основою для агрокліматичного зонування території щодо вирощування овочів у відкритому ґрунті.
географічно зважений аналіз головних компонент, урожайність, овочі відкритого ґрунту, просторова мінливість, часова динаміка, кластери, кліматичні чинники

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Динамика урожайности сельскохозяйст¬венных культур в РСФСР / А. И. Манелля и др. Москва: Статистика, 1972. 192 с.
  2. Зимароєва А. А. Аналіз варіювання врожайності овочів відкритого грунту у Поліссі та Лісостоповій зоні України. Таврійський науковий вісник. 2019. № 109 (1). С. 49–56.
  3. Обухов В. М. Урожайность и метеороло¬гические факторы. Москва: Госпланиздат, 1949. 318 с.
  4. Пасов В. М. Изменчивость урожаев и оценка ожидаемой продуктивности зерновых культур. Ленинград: Гидрометеоиздат, 1986. 152 с.
  5. Платонова Т. Ф. Прогнозирование динамики урожайности сельскохозяйственных культур. Кишинев: Штиинца, 1983. 87 с.
  6. Польовий А. М., Божко Л. Ю., Дронова О. О. Просторово-часова оцінка мінливості врожаїв озимої пшениці на території України. Український гідрометео¬рологічний журнал. 2011. № 8. С. 84–91.
  7. Раунер Ю. Л. Климат и урожайность зерновых культур. Москва: Наука, 1981. 163 с.
  8. Bohan D., Raybould A., Mulder C. et al. Networking agroecology: integrating the diversity of agroecosystem interactions. Adv. in Ecol. Res. 2013. Vol. 49. P. 1–67.
  9. Cattell R. B. The scree test for the number of factors. Multivariate Behavioral Research. 1966. Iss. 1.
  10. P. 245–76.
  11. Kunah O. M., Pakhomov O. Y., Zymaroieva А. A. et al. Agroeconomical and agroecological aspects of the rye (Secale cereale L.) yelds spatial variation within Polesia and Foreststeppe zones of Ukraine: the useage of the geographically weighted principal components analysis. Biosystems Diversity. 2018. Vol. 26 (4). P. 276–285. doi: https://doi.org/10.15421/011842.
  12. Scheelbeek P. F.D., Bird F. A., Tuomisto H. L. et al. Effect of environmental changes on vegetable and legume yields and nutritional quality. PNAS. 2018. Vol. 115 (26). P. 6804–6809. doi: 10.1073/pnas.1800442115.
  13. The effects of climate change on agriculture, land resources, water resources, and biodiversity: US Climate Change Science Program and the Subcommittee on Global Change Research / P. Backlund et al. Washington, 2008. P. 11–21.
  14. Ward J. H. Hierarchical grouping to optimize an objective function. Journal of the American Statistical Association. 1963. 236 р.
  15. Zymaroieva A., Zhukov O., Fedonyuk T., Pinkin A. Application of geographically weighted principal components analysis based on soybean yield spatial variation for agro-ecological zoning of the territory. Agronomy Research. 2019. 17 (6). P. 2460–2473. doi: https://doi.org/10.15159/AR.19.208.
титулка Агро