Вплив нового комплексного мінерального добрива Нітроамофоска-М на урожайність і якість пастернаку

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2020 №24: 93-98

Вплив нового комплексного мінерального добрива Нітроамофоска-М на урожайність і якість пастернаку

І. Дидів, к. с.-г. н.
ORCІD ID: 0000-0001-8605-1092
О. Дидів, к. с.-г. н.
ORCІD ID: 0000-0003-4155-5945
А. Дидів, к. с.-г. н.
ORCІD ID: 0000-0002-4436-9008
М. Юзьків, викладач
ORCІD ID: 0000-0001-9904-7586
Львівський національний аграрний університет
Л. Гайко, магістр
ORCІD ID: 0000-0001-5293-8402
Природничо-гуманітарний університет в Седльце

https://doi.org/10.31734/agronomy2020.01.093

Анотація

Рослинам пастернаку для їхнього повноцінного росту й розвитку необхідний комплекс елементів. Одним із добрив, яке у своєму складі поєднує макро- та мікроелементи, є нове вітчизняне комплексне мінеральне добриво пролонгованої дії Нітроамофоска-М.

Добриво Нітроамофоска-М використовували у формі водорозчинних гранул. Отримані результати досліджень підтверджують, що за вирощування пастернаку на гребенях  використання комплексного мінерального добрива Нітроамофоска-М у нормі N54P108K132 забезпечило найвищий врожай – 50,1 т/га, що перевищує контроль (без добрив) на 14,8 т/га, або 41,9%. Встановлено, що за внесення Нітроамофоски-М у нормі N36P72K88 врожайність становила 46,9 т/га, що на 1,5 т/га менше, ніж за норми N72P144K176. Підвищені норми Нітроамофоски-М сприяють зниженню врожайності. Найвищий вихід товарних коренеплодів (91 і 92 %) відзначено на варіантах, коли міндобрива вносили в нормах N36P72K88 та N54P108K132 кг д. р./га.

Комплексне мінеральне добриво Нітроамофоска-М підвищує якість коренеплодів пастернаку, зокрема, найвищий вміст сухої речовини (20,8 %) одержали за внесення  N54P108K132. Найвищий вміст загального цукру (12,1 %) одержали за внесення  комплексного мінерального добрива в нормі N54P108K132.. Зазначимо, що за використання Нітроамофоски-М вміст аскорбінової кислоти змінювався від 21,5 мг/100 г (N54P108K132) до 18,6 мг/100 г (N72P144K176), залишаючись на контролі (без добрив) на рівні 17,6 мг/100 г. Вміст нітратного азоту в усіх варіантах досліду не перевищував гранично допустиму концентрацію. Найменшим вміст нітратів був на варіанті за внесення Нітроамофоски-М у нормі N18P36K44.

пастернак, Нітроамофоска-М, урожайність, товарність, якість, нітрати

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Вендило Г. Г., Петриченко В. Н. Удобрение овощных и бахчевых культур на приусадебном участке: справочник. Москва: Агропромиздат, 1990.
  2. Господаренко Г. М. Удобрення сільськогос¬по¬дарських культур. Київ: Вища освіта, 2010. 181 с.
  3. Дидів І. В. Вплив мінеральних добрив на врожай і якість пастернаку. Вісник Львівського ДАУ: агрономія. Львів, 1998. № 2. С. 280–283.
  4. Дидів І. В. Вплив регуляторів росту на про¬дуктивність пастернаку. Вчені Львівського націо¬нального аграрного університету – виробництву: каталог наукових розробок / за ред. В. В. Снітинського. Львів: Львівський національний аграрний університет, 2009. Вип. № 9. С.152–153.
  5. Дидів І. В. Вплив позакореневого піджив¬лення мікроелементами на врожайність і якість пастер¬наку в умовах Західного регіону України. Овочівництво і баштанництво. Харків, 2011. № 57. С. 141–145.
  6. Дидів І. В. Продуктивність та лежкість пастернаку залежно від удобрення в умовах При¬карпаття. Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій: матеріали ХVІІІ Міжнар. наук.-практ. форуму (20–22 вересня 2017 р., м. Львів). Львів, 2017. С. 196–201.
  7. Дидів І. В., Дидів О. Й., Дидів А. І. Нітрати в овочах. Плантатор. Київ: АГП Медіа, 2017. № 5 (35). С. 16–19.
  8. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). Москва: Агропромиздат, 1985. 351 с.
  9. Позняк О. В. Новий конкурентоздатний сорт пастернаку Стимул. Овочівництво і баштанництво. Харків, 2010. № 56. С. 13–17.
  10. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г. Л. Бондаренка та К. І. Яковенка. Харків: Основа, 2001. 369 с.
  11. Nurzylnski J. Nawozenie roslin ogroddniczych. Lublin: Wydadawnictwo AR, 2013. 179 s.
  12. Sady W. Nawozenie warzyw polowych. Krakow: Plantpress, 2012. 267 s.
титулка Агро