Вплив структури раціону на жирнокислотний склад молочного жиру корів

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2019 №23: 265-267

Вплив структури раціону на жирнокислотний склад молочного жиру корів

С. Павкович1, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-0844-3071
С. Вовк2, д. б. н.
ORCID ID: 0000-001-8387-1343
В. Бальковський1, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-3995-1909
Н. Огородник1, д. вет. н.
ORCID ID: 0000-0002-7428-9973
М. Іванків1, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-4911-2877
Я. Сірко3, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0002-9934-6372

1Львівський національний аграрний університет
2Інститут сільського господарства Карпатського регіону України
3Інститут біології тварин НААН

https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.265

Анотація

Відомо, що молоко корів є одним із найбільш здорових продуктів харчування, оскільки воно багате на життєво необхідні речовини, такі як мінерали, вітаміни, жири, вуглеводи, легкозасвоювані білки зі збалансованим амінокислотним профілем.

Останнім часом збільшився попит на молочні продукти з високою харчовою цінністю. До них належать молокопродукти, котрі містять такі незамінні жирні кислоти, як лінолева і ліноленова, які не можуть бути синтезовані організмом людини.

З огляду на особливості будови та функціонування травного тракту процеси травлення в організмі жуйних тварин, порівняно з моногастричними, характеризується низкою суттєвих відмінностей. Зокрема специфічним є перетравлення ліпідів у раціонах великої рогатої худоби внаслідок наявності передшлунків та важливої ролі симбіотичних мікроорганізмів рубця у травних процесах.

Встановлено, що внаслідок гідрогенізації полієнових жирних кислот у передшлунках великої рогатої худоби ферментними системами мікроорганізмів деградується значна кількість незамінних жирних кислот, що знижує харчову й біологічну якість молока.

Існує багато внутрішніх чинників, які впливають на склад жирних кислот молока корів, зокрема стадія лактації, період тільності, порода, а також зовнішні чинники, такі як годівля, сезон та ін. На сьогодні для зміни жирнокислотного складу продукції жуйних використовують у їхньому раціоні захищені різними методами жирові добавки.

Проте на жирнокислотний склад молока можна вплинути й зміною структури раціону корів.

Наведено результати досліджень щодо впливу згодовування дійним коровам різної структури раціону на жирнокислотний склад молока.

Зокрема, встановлено, що підвищення у структурі раціону лактуючих корів кількості грубих і соковитих кормів та зменшення концентрованих збільшує у складі молочного жиру вміст ненасичених жирних кислот та знижує рівень насичених кислот.

Результати досліджень доводять можливість впливати на жирнокислотний склад молока лактуючих корів зміною структури раціону.

Ключові слова

лактуючі корови, структура раціону, молоко, жирнокислотний склад

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Курко В. И. Газохроматографический анализ пищевых продуктов. Киев: Урожай, 1965. С. 65–69.
  2. Cis-9, trans-11-conjugated linoleic acid affects lipid raft composition and sensitizes human colorectal adenocarcinoma HT-29 cells to X-radiation / I. Grądzka et al. Biochim Biophys Acta General Subjects. 2013. Vol. 1830. P. 2233–2242.
  3. Dietary manipulations to alter milk fat composition / А. Singh et al. J. Entomology and Zoology Studies. 2018. Vol. 6(2). P. 176–181.
  4. Effect of unsaturated fatty acid supplementation on digestion, metabolism and nutrient balance in dairy cows during the transition period and early lactation / F. P. Renno et al. R. Bras. Zootec. 2014. Vol. 43, N 4. P. 212–223.
  5. Influence of ruminal biohydrogenation on the feeding value of fat in finishing diets for feedlot cattle / R. A. Zinn et al. J. Anim. Sci. 2000. Vol. 78, N 7. P. 1738–1746.
  6. Intakes of total fat, saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in Irish children, teenagers and adults / Т. Joyce et al. Public Health Nutr. 2009. Vol. 12. P. 156–165.
  7. Major advances in concentrated and dry milk products, cheese, and milk fat-based spreads / D. R. Henning et al. J. Dairy Sci. 2006. Vol. 89. P. 1179–1188.
  8. Nantapo C. T. W., Muchenje V., Hugo A. Atherogenicity index and health-related fatty acids in different stages of lactation from Friesian, Jersey and Friesian×Jersey cross cow milk under a pasture-based dairy system. Food Chem. 2014. Vol. 146. P. 127–133.
  9. Pavkovych S., Vovk S., Kruzhel B. Protected lipids and fatty acids in cattle feed rations. Acta Sci. Pol. Zootechnica. 2015. Vol. 14 (3). P. 3–14.
  10. Petit H. V., Côrtes C. Milk production and composition, milk fatty acid profile, and blood composition of dairy cows fed whole or ground flaxseed in the first half of lactation. Anim. Feed Sci. Technol. 2010. Vol. 158. P. 36–43.
  11. Stark A. H., Crawford M. A., Reifen R. Update on α-linolenic acid. Nutr. Rev. 2008. Vol. 66. P. 326–332.
  12. Thanh L. P., Suksombat W. Milk yield, composition, and fatty acid profile in dairy cows fed a high-concentrate diet blended with oil mixtures rich in polyunsaturated fatty acids. Asian-Australasian J. Anim. Sci. (AJAS). 2015. Vol. 28(6). P. 796–806.
  13. World Health Organization. International Agency for Research on Cancer. Press Release N153. 2004.
титулка Агро