ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ СИНТЕТИЧНОГО ТРИПТОФАНУ В РАЦІОНАХ ГОДІВЛІ ГУСЕЙ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2021 №28: 144-147

ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ СИНТЕТИЧНОГО ТРИПТОФАНУ В РАЦІОНАХ ГОДІВЛІ ГУСЕЙ

В. Волович, аспірант
ORCID ID: 0000-0002-2223-8592
С. Вовк, д. б. н.
ORCID ID: 0000-0001-8387-1343
Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН

https://doi.org/10.31734/economics2021.28.144

Анотація

Акцентується на важливій ролі незамінних амінокислот, у тому числі триптофану, в обміні речовин та продуктивній дії в організмі сільськогосподарської птиці, зокрема гусей. Робиться наголос на тому, що хоч на сьогодні розроблено нормативи кількісного використання триптофану в раціонах різних вікових і продуктивних груп гусей, однак вони науково не обґрунтовані, причому вітчизняні норми відрізняються від зарубіжних. Проблема оптимізації рівня триптофану в раціонах гусей нині є актуальною і становить як науковий, так і економічний інтерес. Особливої уваги щодо кількісного використання триптофану з біологічної і економічної точок зору в раціонах заслуговує репродуктивний період гусей, оскільки він пов’язаний з інтенсифікацією метаболічних процесів в організмі птахів у зв’язку із синтезом білкових компонентів яєць. Виходячи з викладеного метою нашого дослідження було встановлення економічної ефективності використання підвищеної кількості синтетичного триптофану в раціонах гусей батьківського стада в репродуктивний період.

Проведеними дослідженнями встановлено, що введення синтетичного триптофану до раціону гусей батьківського стада у репродуктивний період в кількості 0,09 г із розрахунку на 100 г комбікорму істотно покращує такі показники продуктивності птиці, як несучість, маса знесених яєць, індекс форми яєць, товщина шкаралупи і міцність знесених яєць. Встановлено також, що використання в раціоні гусей у період інтенсивної яйцекладки синтетичного триптофану у вказаній кількості підвищує виводимість гусенят на 5,1 %, а їх збереженість до 60-добового віку на 2,5 % порівняно з птахами, які не отримували добавок триптофану до раціону. На основі отриманих результатів робимо висновок про те, що підвищення рівня триптофану в кормі гусей батьківського стада у репродуктивний період щодо чинних норм в Україні із 0,16 до 0,25 г із розрахунку на 100 г комбікорму є економічно обґрунтованим.

Ключові слова

гуси, репродуктивний період, синтетичний триптофан, годівля, економічна ефективність

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Балух Н. М. Ефективність використання комбінованої ферментно-пробіотичної добавки у годівлі птиці: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук. Київ, 2013. 22 с.
  2. 2 Вініченко І. І., Маховський Д. В. Стан та перспективи розвитку птахівничих підприємств в Україні. Агросвіт. 2015. № 24. С. 3–6.
  3. Іщенко Ю. Б. Птахівництво України: аналіт. огляд. Харків, 2013. 74 с.
  4. Коваленко Г. В., Альбащенко О. С. Економіка і бухгалтерський облік у тваринництві: метод. рекомендації. Миколаїв, 2016. 64 с.
  5. Полегенька М. А. Аналіз сучасного стану виробництва продукції птахівництва в Україні. Економіка та держава. 2019. № 3. С. 137–143. doi: 10.32702/2306-6806.2019.3.137.
  6. Рекомендації щодо спрямованого вирощування, утримання і відгодівлі водоплавної птиці / І. І. Івко, Д. М. Микитюк, В. О. Мельник, О. В. Рябініна, Н. І. Братишко. Бірки, 2009. 112 с.
  7. Сендецька С. В. Птахівництво в особистих селянських господарствах: проблеми і перспективи. Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. 2014. № 1. С. 130–134.
  8. Щетініна І. О., Дяченко В. І. Значення інноваційного розвитку для птахівництва. Сучасний стан виробництва м’яса птиці в Україні та перспективи розвитку. Київ: Ін-т птахівництва УААН, 2009. С. 32–38.
титулка Агро.інж. досл.