ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА І НАПРЯМИ ЇЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2021 №28: 67-73

ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА І НАПРЯМИ ЇЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Ю. Масюк, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0001-6445-806X
Дніпровський державний аграрно-економічний університет

https://doi.org/10.31734/economics2021.28.067

Анотація

У статті досліджено аналіз теоретичних досліджень та підходів щодо визначення сутності поняття «фінансова стійкість» та показників, що її характеризують. Виходячи з проведеного аналізу, можна зробити висновок, що фінансова стійкість підприємства полягає в підтримці стабільного фінансового стану в довгостроковій перспективі з урахуванням динамізму кількісних і якісних показників розвитку господарюючого суб’єкта під впливом певних чинників.

Виділені чинники, що впливають на фінансову стійкість підприємства, які умовно можна поділити на внутрішні (залежать від системи управління діяльністю суб’єкта господарювання, яка сформувалася на підприємстві) і зовнішні (на які підприємство не має безпосереднього впливу, як правило, поділяються на чинники прямого і непрямого впливу).

Порівняно підходи різних науковців до оцінки фінансової стійкості підприємства. Проведено оцінки фінансової стійкості підприємства з використанням даних фінансової звітності сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю. За змістом та інформаційним забезпеченням розрахунку відносні показники фінансової стійкості доцільно об’єднати у три групи: показники структури капіталу; показники стану оборотних активів; показники стану основного капіталу.

Для забезпечення фінансової стійкості і збільшення ефективного використання власного капіталу запропоновано: сформувати резервний капітал у розмірі 25 % від статутного капіталу з розміром щорічних відрахувань 5 % від чистого прибутку; збільшити прибуток товариства, завдяки чому збільшиться частка витрати власного капіталу в цілому; збільшити частку власного капіталу в структурі балансу за рахунок зовнішніх джерел формування власних фінансових ресурсів, якими можуть виступати додаткові пайові внески учасників.

Ключові слова

аналіз, капітал, коефіцієнт, підприємство, підходи, показники, стійкість, чинники, фінансовий стан

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Борецька Н. П., Міщенко К. В. Аналіз і прогнозування фінансової стійкості підприємства. Інвестиції: практика та досвід. 2016. № 20. С. 63–66.
  2. Гиляровская Л. Т., Лысенко Д. В., Ендовицкий Д. А. Комплексный экономический анализ хозяйственной деятельности: учеб. для вузов. Москва: ТК Велби, Проспект, 2015. 360 с.
  3. Гуменюк А. В. Аналіз фінансової стійкості підприємства та напрями її забезпечення. URL: http://www.sworld.com.ua/konfer36/564.pdf (дата звернення: 06.03.2021).
  4. Лахтіонова Л. А. Економічна категорія «фінансова стійкість» в сучасному фінансовому аналізі підприємницької діяльності. Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. 2009. Вип. 16(2). С. 327–338.
  5. Мамонтова Н. А. Фінансова стійкість акціонерних підприємств і методи її забезпечення (на прикладі підприємств харчової промисловості): автореф. дис. … канд. екон. наук. Київ, 2001. 17 с.
  6. Плаксієнко В. Я., Ткаченко О. С. Економічне оздоровлення сільсько¬господарських підприємств: специфіка та основні напрями. Економіка та суспільство: електрон. наук. фахове вид. 2017. № 9. URL: http://dspace.pdaa.edu.ua:8080/bitstream/123456789/790/1/Плаксієнко%20В.%20Я.%2C%20Ткаченко%20О.С..pdf (дата звернення: 07.03.2021).
  7. Савицька В. Г. Економічний аналіз діяльності підприємства. Київ: Знання, 2005. 654 с.
  8. Цал-Цалко Ю. С. Фінансовий аналіз. Київ: Центр учбової літ., 2008. 566 с.
титулка Агро.інж. досл.