МОНІТОРИНГ І ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ВЗАЄМОВІДНОСИН У СИСТЕМІ «ВИРОБНИЦТВО – ПЕРЕРОБКА МОЛОКА» ТА ВПЛИВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2021 №28: 31-36

МОНІТОРИНГ І ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ВЗАЄМОВІДНОСИН У СИСТЕМІ «ВИРОБНИЦТВО – ПЕРЕРОБКА МОЛОКА» ТА ВПЛИВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

О. Бінерт, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0001-5436-0106
О. Лисюк, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0001-5121-359
Львівський національний аграрний університет
Л. Балаш, к. е. н.
ORCID ID: 0000-0002-5950-5236
Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

https://doi.org/10.31734/economics2021.28.031

Анотація

Запропоновано пропозиції щодо формування стратегії корпоративного та індивідуального сектору. Також розглянута й охарактеризована структура закупівлі молока переробними підприємствами, де, згідно з вимогами європейських стандартів, молоко на переробку від господарств населення надходить лише ІІ ґатунку. Проаналізовано можливості та загрози, сильні та слабкі сторони створення кооперативних об’єднань. Зазначено, що це перспективний напрям, але не один із найкращих для підвищення ефективності молокопродуктового підкомплексу.

Окреслено наше бачення розбудови товарного молочного сектору на селі. Досліджено основні переваги участі територіальної громади у створенні та функціонуванні заготівельної організації. Продемонстрована поетапна реалізація заходів з формування підприємницької ініціативи в молочному скотарстві на селі.

Зазначено низку переваг для територіальної громади утворення кооперативних об’єднань, а саме: створення нових робочих місць, зростання фінансових можливостей місцевих бюджетів унаслідок збільшення податкових надходжень, покращання соціальної ситуації на території об’єднаної громади, надходження нових техніки і технологій.

З’ясовано, що основою для створення виробничого або обслуговуючого кооперативу може слугувати утворена за участі територіальної громади чи без неї заготівельна організація. Продемонстровано та обґрунтовано результати дослідження щодо вдосконалення організаційно-економічних взаємовідносин учасників ринку молока.

Розглянуто перспективні напрями розвитку організаційних засад молокопродуктового підкомплексу, які дозволяють поєднати економічну успішність підприємницької діяльності сільських домогосподарств із розвитком сільських територій.

Ключові слова

система «виробництво – переробка молока», молочне скотарство, сімейні молочні ферми, молокопродуктовий підкомплекс, кооперація, виробники молока, переробні підприємства, територіальна громада

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Бінерт О. В. Аналіз організаційно-економічних умов функціонування виробників молока у Львівській області. Економіка та суспільство. 2018. № 14. C. 259–267.
  2. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 12.11.2019).
  3. Костирко І. Г., Бінерт О. В. Розвиток організаційно-економічних умов функціонування виробників молока: монографія. Львів: Ліга-Прес, 2017. 192 с.
  4. Положення про якість молока для членів кооперативу. URL: http://govuadocs.com.ua/docs/308/index-10929.html (дата звернення: 06.04.2020).
  5. Ризома. URL: https://uk. wikipedia. org/ wiki/%D0%A0%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BC%D0%B0 (дата звернення: 27.03.2020).
  6. Савченко Я. В. Кіберпанк та філософія. URL: http://www.kph.npu.edu.ua/2010-06-14-12-43-12/26-2010-06-03-13-01-09/184-q (дата звернення: 12.01.2020).
  7. Содома Р. І., Агрес О. Г., Шматковська Т. В. Діджиталізація платіжних систем. Вісник Львівського національного аграрного університету: економіка АПК. 2020. № 27. С. 75–82.
титулка Агро.інж. досл.