Основні виклики для аграрного сектору України в умовах пандемії COVID-2019

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2020 №27: 13-17

Основні виклики для аграрного сектору України в умовах пандемії COVID-2019

І. Федів, к. е. н., Р. Федів, асистент
Львівський національний аграрний університет

https://doi.org/10.31734/economics2020.27.013

Анотація

Основну увагу акцентовано на показниках розвитку сільського господарства України впродовж останніх п’яти років і тенденціях, які відстежуються у 2020 році. Досліджено формування та реалізацію експортного потенціалу підприємств агропромислового комплексу у 2015–2019 рр. та в умовах пандемії COVID-19. Проаналізовано географічну й товарну структуру експортної діяльності підприємств АПК. Визначено основні виклики та проблеми для аграрного сектору України в умовах пандемії COVID-19, зокрема для формування та реалізації експортного потенціалу сільськогосподарських підприємств. Запропоновано шляхи мінімізації ризиків для сільського господарства через застосування розробленої стратегії розвитку аграрного сектору України в період коронавірусної кризи. Визначено, що під час пандемії основним завданням підприємств агропромислового комплексу є підтримання безпечних умов праці (соціальне дистанціювання, масковий режим, дезінфекція рук, робочих місць тощо) з метою недопущення спалахів COVID-19, оскільки останні можуть повністю зупинити роботу підприємства, а отже, спричинити значні фінансові збитки. Також визначено, що необхідним є постійне підвищення якості продукції агропромислових підприємств, бо вимоги до фітосанітарних і ветеринарних показників в умовах пандемії постійно зростають. У дослідженні акцентовано увагу на проблемах, які виникають у виробників продукції агропромислового комплексу щодо її сертифікації за міжнародними стандартами та з огляду на перспективу виходу української сільськогосподарської продукції на зовнішній ринок.

Ключові слова

сільськогосподарські підприємства, агропромисловий комплекс, сільськогосподарська продукція, експорт, експортний потенціал, COVID-19, коронавірусна криза, аграрний сектор, стандарти якості, сертифікація сільськогосподарської та продовольчої продукції

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Балабанова Л. В., Холод В. В. Стратегічне маркетингове управління конкурентоспроможністю підприємств. Київ: Професіонал, 2006. 448 с.
  2. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення 1.06.2020).
  3. Долбнєва Д. В. Вплив COVID-19 на еконо¬міку країн світу. Problems of Economy. 2020. Вип. 1. С. 20–26.
  4. Інформаційно-аналітичний портал АПК України. URL: https://agro.me.gov.ua/ua (дата звернення 26.05.2020).
  5. Мудрак Р. П., Довгаль О. В. Актуальні проб¬леми глобальної економіки: зміни у світовому вироб¬ництві в постпандемічний період. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2020. Вип. 96, ч. 2. С. 116–131.
  6. Ніколаєва А. М. Стратегічне бізнес-моделю¬вання підприємства в контексті забезпечення його конкурентних переваг. URL: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/ecnem_2012_9%282%29__50.pdf (дата звернення 10.06.2020).
  7. Петруха С. В. Ринкова трансформація аг¬рар¬ного сектору економіки України: від аграрної кризи до формування підвалин реалізації глобальних цілей сталого розвитку. Агросвіт. 2017. № 18. С. 3–46.
  8. Петруха С. В., Стахов Б. В. Сучасні ви¬клики сталому розвитку аграрного сектору економіки України: теоретико-концептуальні аспекти. Агросвіт. 2020. № 8. С. 49–71.
  9. Сенишин О. С. Прогностична оцінка наро¬щу¬вання експортного потенціалу продовольчого комп¬лексу України. Науковий вісник Херсон. держ. ун-ту. Сер.: Економічні науки. 2014. Вип. 5(1). С. 260–264.
  10. Lavriv I. The factors affecting the export potential and its formation under the conditions of in¬tegration. Baltic Journal of Economic Studies. 2016. Vol. 2, No. 2. Р. 78–84.

Стаття надійшла 05.06.2020

титулка Агро.інж. досл.