ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ РОЗМІРІВ КОНЦЕНТРАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СКОТАРСТВА

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Вісник ЛНАУ: Економіка АПК 2018 №25: 26-31

ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ РОЗМІРІВ КОНЦЕНТРАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СКОТАРСТВА

Н. Шиян, к. е. н.
Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва

https://doi.org/10.31734/economics2018.25.026

Анотація

Розглянуто проблему концентрації виробництва аграрної продукції, зокрема в галузі скотарства, існуючі в економічній науці підходи до визначення рівня концентрації, різні підходи до неї: теоретичний, методологічний і практичний.

Визначено показники, які дають оцінку рівня концентрації в підприємствах аграрної сфери економіки, зокрема в скотарстві. В аграрній сфері економіки до них належать: площа сільськогосподарських угідь, розмір авансованого капіталу, кількість працюючих, обсяг виробництва продукції, виручки від її реалізації. За умов визначення рівня концентрації в галузі скотарства до таких показників належать обсяг товарної продукції галузі, поголів’я худоби, обсяги виробництва продукції.

Обґрунтовано висновок, що за обсягом виручки від реалізації продукції скотарства у 2016 р. підприємства за групами, які сформовані, розподілилися практично рівномірно. Водночас переважна кількість виробленої продукції була зосереджена у великих підприємствах з обсягом виручки від реалізації понад 30001 тис. грн.

Із використанням методу групування здійснено аналіз зміни показників продуктивності галузі скотарства, її прибутковості та рівня рентабельності зі зміною поголів’я худоби. Оцінюючи продуктивність худоби, розмір прибутку (збитку) на одну голову, обґрунтували оптимальні розміри поголів’я худоби в галузі скотарства. Доцільним є утримання в сільськогосподарських підприємствах поголів’я в розмірі 1001–1200 гол., для м’ясного скотарства і 801–1000 гол. – для молочного.

Саме такі розміри галузі скотарства дадуть змогу забезпечити прибуткове виробництво.

Ключові слова

скотарство, концентрація, раціональні розміри, інтенсифікація, спеціалізація

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Кузьменко І. В. Інтенсифікація зерновиробництва як основний напрям підвищення конкурентоспроможності. Економіка АПК. 2015. № 1. С. 121–126.
  2. Артеменко І. С. Аналіз процесу концентрації виробництва в аграрних підприємствах України та оцінювання її результатів. Економіка АПК. 2014. № 9. С. 69–75.
  3. Шаран П. І. Шляхи інтенсифікації спеціалізованого м’ясного скотарства. Економіка АПК. 2013. № 2. С. 26–33.
  4. Большой экономический словарь / под ред. А. Н. Азрилияна. 6-е изд., доп. Москва: Институт новой экономики, 2004. 428 с.
  5. Канінський П. К. Спеціалізація сільськогосподарських підприємств: монографія. Київ: ННЦ ІАЕ, 2005. 348 с.
  6. Сас І. С. Концентрація виробництва на аграрних підприємствах: методика виміру, аналіз, ефективність і регулювання: дис. … канд. екон. наук. Київ, 2016. 234 с.
  7. Даниліна С. О. Система показників концентрації економіки. URL: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/1640/.pdf] (дата звернення: 18.03.2018.).
  8. Айвазян С. А., Енюков И. С., Мешалкин Л. Д. Прикладная статистика: основы моделирования и первичная обработка данных: [справ. изд.]. Москва: Финансы и статистика, 1983. 471 с.
  9. Андрійчук В. Г. Ефективність діяльності аграрних підприємств: теорія, методика, аналіз: монографія. Київ: КНЕУ, 2005. 292 с.
  10. Клебанова Т. С., Ніколаєв І. В., Хайлук С. О. Моделі функціонування та розвитку підприємств агропромислового комплексу: монографія. Харків: ФОП Лібуркіна Л. М.; ВД «ІНЖЕК», 2010. 232 с.
  11. The concentration of agricultural production and the growth of agricultural holdings. URL: https://www.insee.fr/en/statistiques/1376281?sommaire =1376286] (Last accessed: 17.03.2018).
  12. Пасхавер Б. Й. Концентрація та ефективність сільського господарства. Економіка АПК. 2013. № 1. С. 16–23.