Особливості ідентифікації сортів Lactuca sativa L. var. angustana jrish

new site

Даний сайт більше не оновлюється!
Новий сайт журналу знаходиться за адресою https://visnyk.lnup.edu.ua/

 

Посилання: Агрономія 2019 №23: 119-123

Особливості ідентифікації сортів Lactuca sativa L. var. angustana jrish

Н. Лещук, к. с.-г. н., с. н. с.
ORCID ID: 0000-0001-6025-3702
І. Коховська, н. с.
ORCID ID: 0000-0002-0491-3996
О. Башкатова, с. н. с.
ORCID ID: 0000-0002-8596-8824
Український інститут експертизи сортів рослин
О. Дидів, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0003-4155-5945
І. Дидів, к. с.-г. н.
ORCID ID: 0000-0001-8605-1092
Львівський національний аграрний університет, вул. Володимира Великого, 1

https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.119

Анотація

Салат стебловий (спаржевий, уйсун) Lactuca sativa var. angustana jrish малопоширений на території України, тому виступає як екзот на городах приватного сектору та дослідницьких майданчиках спеціалізованих наукових установ. Рослини салату спаржевого утворюють продуктовий орган у вигляді м’якого стебла до початку стрілкування. Уздовж стебла почергово або супротивно розміщені витягнуті листки з чітко вираженою центральною жилкою. Споживають в їжу листки та / або стебла. В Україні поширено лише один сорт салату уйсун Погонич (створений за участю Н. Лещук), який був введений в культуру у 2012 році. З огляду на це, подальше вивчення ідентифікації сортів салату стеблового має важливе значення для визначення критеріїв відмінності, однорідності й стабільності.

Метою було розкрити особливості ідентифікації вегетативних і генеративних органів сортів салату стеблового й встановити коди прояву морфологічних ознак у відповідних фенологічних фазах росту і розвитку. Використовували польовий метод ідентифікації – морфологічний опис якісних (QL), кількісних (QN) і псевдоякісних (PQ) ознак, лабораторний, статистичний. Польові досліди були закладені відповідно до «Методики дослідної справи в овочівництві та баштанництві» та «Методики експертизи сортів салату посівного Lactuca sativa L. на відмінність, однорідність та стабільність» в овочевій сівозміні Якимівської сортодослідної станції Запорізької області.

Польові дослідження з ідентифікації сортів салату стеблового проводили впродовж 2015–2017 років. Досліджувані сорти салату уйсун були ідентифіковані за 39 морфологічними ознаками. Встановлена морфологічна кодова формула сорту Погонич, який внесено до реєстру сортів рослин України. Обґрунтовано закономірність зв’язку кількісних характеристик сорту з формуванням продуктивності рослин. Кількість листків у фазі технічної стиглості стебла подвоїлася порівняно з фазою розетки листів. Максимальна кількість була відзначена у сорту Погонич – 42 листка довжиною 40 см. Довжина стебла коливалася від 25 до 40 см.

Сорт Погонич забезпечив масу лисків 310 г та масу стебел з листками 750 г відповідно. Урожайність товарної продукції для сорту Погонич склала: молодих листків – 21,8 т/га та листків і стебел – 53,2 т/га відповідно.

Ключові слова

салат, стебло, листки, уйсун, якість, ідентифікація, ознака, фенотип, поліморфізм, відмінність, однорідність

Повний текст

pdf

Посилання

  1. Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків: Основа, 2001. 369 с.
  2. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2018 р. URL: http://sops.gov.ua/uploads/page/5b5abf4cd2673.pdf (дата звернення: 23.04.2019).
  3. Києнко З. Б., Лещук Н. В. Методика проведення експертизи сортів салату посівного (Lactuca sativa L.) на відмінність, однорідність і стабільність. 2-ге вид., випр. і доп. Вінниця: ТОВ «Нілан» ЛТД, 2016. С. 726–746.
  4. Корнієнко С. І., Горова Т. К., Кондратенко С. І. та ін. Методика – класифікатор проведення експертизи сортів рослин на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС) салату посівного Lactuca sativa L. Харків, 2015. 56 с.
  5. Лещук Н. В. Атлас морфологічних ознак салату посівного Lactuca sativa L. Київ: Фенікс, 2010. 76 с.
  6. Лещук Н. В., Мажуга К. М., Орленко Н. С., Стариченко Є. М. Порівняльний аналіз стаистичних програмних продуктів для кваліфікаційної експретизи сортів рослин на придатність до поширення. Plant Var. Stud. Prot. 2017. N 13 (4), P. 429–435. doi: 10.21498/2518-1017.13.4.2017.117757.
  7. Лещук Н. В. Науково-практичні аспекти ідентифікації сортів Lactuca sativa L. Вінниця: ТОВ «Нілан» ЛТД, 2017. 216 с.
  8. Лещук Н., Попова О., Шкапенко Є., Снітинський В., Дидів О. Особливості видової діагностики фенотипу Lactuca sativa L. за морфометричними дистанціями параметрів листка. Вісник ЛНАУ: агрономія. 2017. № 21. С. 101–110.
  9. Bowring J.D.C. The identification of varieties of lettuce. National Institute of Agricultural Botany, 1969. Vol. XI. P. 499–520.
  10. Guidelines for the conduct of tests distinctness, uniformity and stability. Lettuce (Lactuca sativa L.). URL: http://www.upov.int/edocs/tgdocs/en/tg013.pdf (Last accessed: 23.04.2019).
  11. Wasilewska I. Uprawa salaty pod oslonami i w polu. Warszawa, 1999. 96 s.
титулка Агро